Karaibski chlebek kokosowy

Macie chęć na kokosowy wypiek? Taki chlebek na pewno Wam posmakuje. Jest to właściwie ciasto, więc pozwoliłam je sobie oblać jeszcze dodatkowo czekoladą. Pyszne, pachnące, mięciutkie, nie za wilgotne i nie za suche, takie w sam raz. Bardzo nam wszystkim smakowało :) Tak mi fajnie pękło podczas pieczenia, bardzo mi się to spodobało!:)
Przepis znalazłam na stronie KuchniaTV, a dodaję go do akcji Ireny i Andrzeja "Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk".
Składniki:
*2 1/2 filiżanki mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*filiżanka cukru pudru
*łyżeczka cynamonu
*orzech kokosowy starty na tarce z grubymi oczkami lub 150g wiórków kokosowych (u mnie wiórki - 180g)
*300ml mleka (dałam mleczko kokosowe)
*2 jajka
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*75g masła
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem oraz wiórkami kokosowymi. Wlać mleko roztrzepane z jajkami i wanilią. Wymieszać i dodać roztopione masło. Wyrabiać na gładką masę.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. Użyłam formy keksowej, którą wysmarowałam margaryną i wysypałam bułką tartą.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Opcjonalnie polewa czekoladowa:
*pół tabliczki czekolady
*ok 1-2 łyżek śmietanki kremówki
Rozpuścić i polać ostudzone ciasto tworząc esy floresy.
Smacznego :)