Kapusta z grochem

W mojej rodzinie zawsze nazywamy to danie "kapustą z grochem", natomiast spotkałam się też z nazwą "groch z kapustą". Niezależnie od nazwy, jest to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Najlepszą kapustę z grochem robiła zawsze moja babcia, ale wydaje mi się, że kapusta, którą zrobiłam w tym roku, jest bardzo bliska tamtego ideału. Poniżej podaję przepis w wersji postnej, ale można też przygotować kapustę w wersji mięsnej, dodając wędzonkę lub kiełbasę.

Składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej

0,5 kg łuskanego grochu

2 duże cebule

2 łyżki smalcu

sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Kapustę przepłukaj, jeżeli jest mocno kwaśna, następnie ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody, dodając liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Groch ugotuj w niewielkiej ilości wody z solą - musi być miękki i częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie. Wymieszaj groch z kapustą. Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.

Zdjęcie - Kapusta z grochem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Dorsz pieczony na jarmużu z rz…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Zdrowe ciasto marchewkowe

Olivia Olivia
Apetyczne Debiuty

1

Rolada szpinakowa

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

1

Tzatziki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Gulasz z wolnowaru

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Burgery z łososia

Laura Laura
Cafe Babilon

Przepisy z tych kategorii

1

Wigilijna kapusta z grzybami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Wigilijny kompot z suszu

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wigilijny kompot z suszonych…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

2

Uszka z grzybami

Laura Laura
Cafe Babilon

2

Zupa grzybowa

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Smażony karp wigilijny

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni