Kapusta z grochem

W mojej rodzinie zawsze nazywamy to danie "kapustą z grochem", natomiast spotkałam się też z nazwą "groch z kapustą". Niezależnie od nazwy, jest to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Najlepszą kapustę z grochem robiła zawsze moja babcia, ale wydaje mi się, że kapusta, którą zrobiłam w tym roku, jest bardzo bliska tamtego ideału. Poniżej podaję przepis w wersji postnej, ale można też przygotować kapustę w wersji mięsnej, dodając wędzonkę lub kiełbasę.

Składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej

0,5 kg łuskanego grochu

2 duże cebule

2 łyżki smalcu

sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Kapustę przepłukaj, jeżeli jest mocno kwaśna, następnie ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody, dodając liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Groch ugotuj w niewielkiej ilości wody z solą - musi być miękki i częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie. Wymieszaj groch z kapustą. Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.

Zdjęcie - Kapusta z grochem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

2

Pierogi z kapustą i grzybami

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

1

Kutia z pęczakiem

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

6

Śledzie w oleju z cebulką

Majana Majana
Majanowe pieczenie

2

Kluski z makiem

Laura Laura
Cafe Babilon

4

Wigilijna zupa grzybowa z maka…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Kutia

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Przepisy z tych kategorii

1

Jagodzianki

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Placek drożdżowy z jagodami i…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Jagodzianki

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

3

Buchty aka parowańce bez jajek…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

2

Pierogi z jagodami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

5

Serowe knedle z truskawkami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek