Kapusta z grochem

W mojej rodzinie zawsze nazywamy to danie "kapustą z grochem", natomiast spotkałam się też z nazwą "groch z kapustą". Niezależnie od nazwy, jest to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Najlepszą kapustę z grochem robiła zawsze moja babcia, ale wydaje mi się, że kapusta, którą zrobiłam w tym roku, jest bardzo bliska tamtego ideału. Poniżej podaję przepis w wersji postnej, ale można też przygotować kapustę w wersji mięsnej, dodając wędzonkę lub kiełbasę.

Składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej

0,5 kg łuskanego grochu

2 duże cebule

2 łyżki smalcu

sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Kapustę przepłukaj, jeżeli jest mocno kwaśna, następnie ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody, dodając liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Groch ugotuj w niewielkiej ilości wody z solą - musi być miękki i częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie. Wymieszaj groch z kapustą. Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.

Zdjęcie - Kapusta z grochem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Kotlety mielone z ziołami i pa…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

5

Biały blok z żurawiną i pistac…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Ryż z jabłkami - moje comfort…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Chleb kaszubski na podmłodzie

MarcinH MarcinH
Grahamka

1

Polskie bułki maślane A.D.1959

MarcinH MarcinH
Grahamka

2

Wafelki czekoladowo-orzechowe…

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

1

Dżem pomidorowy z chili, imbir…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

2

Placuszki z cukinii. Na słono

Kaś Kaś
Bake&Taste

2

Sos sałatkowy Vinegret z ogórk…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

3

Cukinia zapiekana pod beszamel…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Risotto z pieczarkami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Tartaletki z tuńczykiem i warz…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni