Kapusta z grochem

W mojej rodzinie zawsze nazywamy to danie "kapustą z grochem", natomiast spotkałam się też z nazwą "groch z kapustą". Niezależnie od nazwy, jest to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Najlepszą kapustę z grochem robiła zawsze moja babcia, ale wydaje mi się, że kapusta, którą zrobiłam w tym roku, jest bardzo bliska tamtego ideału. Poniżej podaję przepis w wersji postnej, ale można też przygotować kapustę w wersji mięsnej, dodając wędzonkę lub kiełbasę.

Składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej

0,5 kg łuskanego grochu

2 duże cebule

2 łyżki smalcu

sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Kapustę przepłukaj, jeżeli jest mocno kwaśna, następnie ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody, dodając liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Groch ugotuj w niewielkiej ilości wody z solą - musi być miękki i częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie. Wymieszaj groch z kapustą. Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.

Zdjęcie - Kapusta z grochem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Cała prawda o karpiu po żydows…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

3

Śledzie z imbirem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Uszka wigilijne z borowikami

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Śledzie marynowane

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Czerwony barszczyk na mięsnym…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Wigilijny kompot z suszu

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Przepisy z tych kategorii

Duszona kapusta z zasmażką

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Jabłecznik mojej mamy

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

3

Zapiekanki z pieczarkami i ser…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pyry z wędzonym gzikiem

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Młoda kapusta z koperkiem

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Kluski śląskie, niezawodny prz…

mieszam mieszam
iwkuchni