Kapusta z grochem

W mojej rodzinie zawsze nazywamy to danie "kapustą z grochem", natomiast spotkałam się też z nazwą "groch z kapustą". Niezależnie od nazwy, jest to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Najlepszą kapustę z grochem robiła zawsze moja babcia, ale wydaje mi się, że kapusta, którą zrobiłam w tym roku, jest bardzo bliska tamtego ideału. Poniżej podaję przepis w wersji postnej, ale można też przygotować kapustę w wersji mięsnej, dodając wędzonkę lub kiełbasę.

Składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej

0,5 kg łuskanego grochu

2 duże cebule

2 łyżki smalcu

sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Kapustę przepłukaj, jeżeli jest mocno kwaśna, następnie ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody, dodając liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Groch ugotuj w niewielkiej ilości wody z solą - musi być miękki i częściowo rozpadać się, ale część ziaren powinna być zachowana w swoim kształcie. Wymieszaj groch z kapustą. Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na smalcu, następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.

Zdjęcie - Kapusta z grochem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarta a'la barszcz zabielany z…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Sałatka ze stekiem z tuńczyka

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Dyniowe kopytka

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kruche babeczki z burakowym pe…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ciasto ze szpinakiem i kremowy…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Chlebek dyniowo - cytrynowy

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Przepisy z tych kategorii

1

Tort ferrero rocher, najlepszy…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche babeczki z burakowym pe…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ciasto ze szpinakiem i kremowy…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Kruszonka z jabłkami i malinam…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Chlebek dyniowo - cytrynowy

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Ciasto waniliowe z żurawiną

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku