Kapusta włoska z wody a`la kalafior


Kapusta włoska jest najdelikatniejsza ze wszystkich kapustnych. Szkoda, że tak rzadko po nią sięgamy. Najczęściej ląduje w rosole w pęczku włoszczyzny, ale potem już rzadko kto ma na nią ochotę. A jest genialna podgotowana w samej wodzie i podana później jako jarzynka polana masełkiem z tartą bułką, tak jak najczęściej podajemy kalafiora. Szczególnie polecana kobietom w ciąży, ze względu na zawartość sporej ilości żelaza i kwasu foliowego. Wbrew powszechnej opinii nie jest, ani ciężkostrawna, ani nie obciąża wątroby. Błyskawiczna do przygotowania, będzie świetną jarzynką do każdego drugiego dania.

Składniki na 2 osoby:
1 główka włoskiej kapusty
sól, cukier
4 łyżki bułki tartej
100 g masła
Wykonanie:
- kapustę umieścić w odpowiednio dużym garnku, zalać wodą. Dodać 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości około 10-15 minut. Miękką odcedzić, poprcjować
- w rodelku stopić masło, dodać bułkę tartą i podgrzewać, aż masło się spieni. Polać kapustę masłem z bułką i podawać
Uwagi: Nie odrzucaj zielonych liści. Są najwartościowsze z całej kapusty, zawierają tak jak szpinak
duże ilości luteiny i zeaksantyny, wspierąjacych nasz wzrok.