Kapusta pekińska z rzodkiewką w sosie jogurtowo ogórkowym

Kapusta pekińska z rzodkiewką w sosie jogurtowo ogórkowym

To bardzo lekkie danie, które może stanowić samodzielny posiłek np. na kolację. Doskonale komponuje się też jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs z drobiu oraz rybą. Świetnie smakuje z bagietką czosnkową ale można wykorzystać taką sałatkę  również do przygotowania domowej wersji  Mcchickena. Nie będę dalej wymyślać bo jestem przekonana, że Wy najlepiej wiecie z czym lubicie najbardziej takie rzeczy. Pozdrawiam ciepło. :)

 

Zdjęcie - Kapusta pekińska z rzodkiewką w sosie jogurtowo ogórkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  2-3

Czas wykonania –  15 min.

Stopień trudności –  bardzo łatwy

 

Składniki:

  • ½  kapusty pekińskiej
  • ½ ogórka świeżego ze skórką
  • kilka rzodkiewek
  • ½ pęczka posiekanej natki koperku
  • 1 mały kubek, gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. kapustę szatkujemy,
  2. ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach,
  3. rzodkiewki kroimy w półtalarki,
  4. kapustę i rzodkiewkę wrzucamy do miseczki,
  5. do drugiej wkładamy starte ogórki, dodajemy pozostałe składniki: jogurt, koperek, sok z cytryny, oliwę, cukier oraz sól, mieszamy i odstawiamy na 15 min. żeby smaki się "przegryzły",
  6. po tym czasie sos łączymy z kapustą i rzodkiewką,
  7. podajemy jako samodzielne danie z bagietką czosnkową lub jako dodatek do mięs i ryb.

 

Kategorie przepisów