Kapusta pekińska na ciepło do obiadu

Kapusta pekińska na ciepło do obiadu

Zdjęcie - Kapusta pekińska na ciepło do obiadu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kapusta pekińska - często robimy z niej surówkę ale przeszkadza domownikom twarda biała jej część, a że szkoda było jej wyrzucać to wpadałam na pomysł aby ją usmażyć z dodatkiem octu balsamicznego i sosu sojowego oraz ziół świeżych lub suszonych - w zależności co akurat mam pod ręką. Taką białą kapust pekińską również można zamrozić i w razie konieczności przygotować taki dodatek do obiadu, choć świeża smakuje o niebo lepiej niż mrożona. Polecam

  • ok pół kapusty pekińskiej  (tylko biała część)
  • świeże lub suszone zioła (bazylia,rozmaryn,tymianek)
  • ok 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 -2 łyżki sosu sojowego ewentualnie sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Kapustę pokroić w kwadraty , rozgrzać patelnię z łyżką tłuszczu wrzucić kapustę dodać ocet balsamiczny oraz sos sojowy  - smażyć na małym ogniu   (można przykryć na chwilę pokrywką by kapusta szybciej zmiękła) . Pod koniec smażenia dodać zioła , smażymy dotąd aż kapusta będzie półtwarda a większa część sosu odparuje.
Podawać na gorąco.

smacznego

Przepis własny

Kategorie przepisów