Kapusta kiszona zasmażana

To pierwszy wpis w nowej kategorii - kuchnia wielkopolska.

Pomimo, że Wielkopolanką jestem z wyboru, a nie z urodzenia, tutejsza kuchnia odpowiada mi, a jednym z moich ulubionych dodatków jest zasmażana kapusta.

Pasuje do mięsnych sosów i klusek ziemniaczanych (zwanych tu szagówkami).

Składniki:

50 dag kapusty kiszonej

2 spore cebule

listek laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka miodu (lub cukru)

łyżeczka soli

pieprz

oliwa z oliwek (lub smalec)

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukaj ją w wodzie i odciśnij. Ja wolę kwaśną, więc zazwyczaj wrzucam kapustę bez płukania. Dodaj miód, sól, listek laurowy i ziele angielskie, oraz jedną drobno posiekaną cebulę. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

Drugą cebulę posiekaj i podsmaż na złoto. Kapustę odsącz i dorzuć do podsmażonej cebuli, dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw pieprzem. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie - Kapusta kiszona zasmażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Miodowo-musztardowy stir fry z…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Dorsz zapiekany z cebulą

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Polędwiczki wieprzowe z zielon…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Kasza jaglana z jarmużem i pie…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Makaron z sepią z łososiem i a…

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Rolada schabowa z suszonymi ow…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Wegańskie burgery z komosy ryż…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

3

Sałatka z białej fasoli

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Soba z brokułami i pieczarkami

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

3

Soczewica w sosie pomidorowo-k…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Pasta jaglana z czerwonej fas…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szybki cobbler wegetariański

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika