Kapusta kiszona zasmażana

To pierwszy wpis w nowej kategorii - kuchnia wielkopolska.

Pomimo, że Wielkopolanką jestem z wyboru, a nie z urodzenia, tutejsza kuchnia odpowiada mi, a jednym z moich ulubionych dodatków jest zasmażana kapusta.

Pasuje do mięsnych sosów i klusek ziemniaczanych (zwanych tu szagówkami).

Składniki:

50 dag kapusty kiszonej

2 spore cebule

listek laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka miodu (lub cukru)

łyżeczka soli

pieprz

oliwa z oliwek (lub smalec)

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukaj ją w wodzie i odciśnij. Ja wolę kwaśną, więc zazwyczaj wrzucam kapustę bez płukania. Dodaj miód, sól, listek laurowy i ziele angielskie, oraz jedną drobno posiekaną cebulę. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

Drugą cebulę posiekaj i podsmaż na złoto. Kapustę odsącz i dorzuć do podsmażonej cebuli, dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw pieprzem. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie - Kapusta kiszona zasmażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Żurek na zakwasie

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

7

Karpatka – ciasto ptysiowe z m…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

5

Zupa fasolowa – fasolówk…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

5

Pleśniak

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

3

Pampuchy drożdżowe / kluski na…

Kaś Kaś
Bake&Taste

1

Zupa pomidorowa – najlepsza!

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

2

Omlet bezglutenowy ze szpinaki…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

8

Kotlety z soczewicy

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

5

Wegetariański gulasz z soczewi…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

4

Kotlety z kaszy gryczanej i pł…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

2

Gryczotto ze szpinakiem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

3

Pasta z czarnych oliwek do chl…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu