Kapusta kiszona zasmażana

To pierwszy wpis w nowej kategorii - kuchnia wielkopolska.

Pomimo, że Wielkopolanką jestem z wyboru, a nie z urodzenia, tutejsza kuchnia odpowiada mi, a jednym z moich ulubionych dodatków jest zasmażana kapusta.

Pasuje do mięsnych sosów i klusek ziemniaczanych (zwanych tu szagówkami).

Składniki:

50 dag kapusty kiszonej

2 spore cebule

listek laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka miodu (lub cukru)

łyżeczka soli

pieprz

oliwa z oliwek (lub smalec)

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukaj ją w wodzie i odciśnij. Ja wolę kwaśną, więc zazwyczaj wrzucam kapustę bez płukania. Dodaj miód, sól, listek laurowy i ziele angielskie, oraz jedną drobno posiekaną cebulę. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

Drugą cebulę posiekaj i podsmaż na złoto. Kapustę odsącz i dorzuć do podsmażonej cebuli, dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw pieprzem. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie - Kapusta kiszona zasmażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Polenta

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Schab z kiszona kapustą, fasze…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Penne z kurkami w śmietanie

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Śmietankowa cukinia

Dzi Dzi
karmelowy

1

Papryka faszerowana mięsem i s…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Spaghetti z krewetkami

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Przepisy z tych kategorii

1

Szybki pilaw

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

3

Trufle z daktyli w 5 minut

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Amarantusowa tarta z owocami i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Edamame w słodko-pikantnej gla…

Dzi Dzi
karmelowy

Sałatka z soczewicy z jajkami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Makaron z cukinii z sosem pomi…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?