Kapusta kiszona zasmażana

To pierwszy wpis w nowej kategorii - kuchnia wielkopolska.

Pomimo, że Wielkopolanką jestem z wyboru, a nie z urodzenia, tutejsza kuchnia odpowiada mi, a jednym z moich ulubionych dodatków jest zasmażana kapusta.

Pasuje do mięsnych sosów i klusek ziemniaczanych (zwanych tu szagówkami).

Składniki:

50 dag kapusty kiszonej

2 spore cebule

listek laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka miodu (lub cukru)

łyżeczka soli

pieprz

oliwa z oliwek (lub smalec)

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukaj ją w wodzie i odciśnij. Ja wolę kwaśną, więc zazwyczaj wrzucam kapustę bez płukania. Dodaj miód, sól, listek laurowy i ziele angielskie, oraz jedną drobno posiekaną cebulę. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

Drugą cebulę posiekaj i podsmaż na złoto. Kapustę odsącz i dorzuć do podsmażonej cebuli, dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw pieprzem. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie - Kapusta kiszona zasmażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

3

Kotleciki z zielonego groszku

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Hummus à la pizza

Tyna Tyna
In cooking we trust

Wegańskie burgery z komosy ryż…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Sałatka z białej fasoli

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Soba z brokułami i pieczarkami

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

3

Soczewica w sosie pomidorowo-k…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

Miruna na szpinaku

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kurczak w sosie curry z ananas…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Dynia piżmowa z kiełbasą na os…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Roladki ze schabu

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Wtorek z kaszą #43: Pęczakowa…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kokosowe leniwe z ricotty

A_SE A_SE
Shabbyeat