Kapusta kiszona zasmażana

To pierwszy wpis w nowej kategorii - kuchnia wielkopolska.

Pomimo, że Wielkopolanką jestem z wyboru, a nie z urodzenia, tutejsza kuchnia odpowiada mi, a jednym z moich ulubionych dodatków jest zasmażana kapusta.

Pasuje do mięsnych sosów i klusek ziemniaczanych (zwanych tu szagówkami).

Składniki:

50 dag kapusty kiszonej

2 spore cebule

listek laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka miodu (lub cukru)

łyżeczka soli

pieprz

oliwa z oliwek (lub smalec)

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukaj ją w wodzie i odciśnij. Ja wolę kwaśną, więc zazwyczaj wrzucam kapustę bez płukania. Dodaj miód, sól, listek laurowy i ziele angielskie, oraz jedną drobno posiekaną cebulę. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

Drugą cebulę posiekaj i podsmaż na złoto. Kapustę odsącz i dorzuć do podsmażonej cebuli, dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw pieprzem. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie - Kapusta kiszona zasmażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jagody, jagody, jagody! Pierog…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Klasyczna drożdżówka na Dzień…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

2

Pleśniak

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kokosowe ciasto z rabarbarem,…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

4

Młoda kapusta duszona w śmieta…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Młoda kapusta z koperkiem to j…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Przepisy z tych kategorii

2

Paluszki serowe w sosie koperk…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

4

Talarki ziemniaczane z czosnki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makaron z bobem i wędzonym ser…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Pulpeciki duszone w młodej ka…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kebaby z kurczaka z dipem z aw…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Pappardelle z botwinką i mięse…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu