Kapusta kiszona zasmażana

To pierwszy wpis w nowej kategorii - kuchnia wielkopolska.

Pomimo, że Wielkopolanką jestem z wyboru, a nie z urodzenia, tutejsza kuchnia odpowiada mi, a jednym z moich ulubionych dodatków jest zasmażana kapusta.

Pasuje do mięsnych sosów i klusek ziemniaczanych (zwanych tu szagówkami).

Składniki:

50 dag kapusty kiszonej

2 spore cebule

listek laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka miodu (lub cukru)

łyżeczka soli

pieprz

oliwa z oliwek (lub smalec)

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukaj ją w wodzie i odciśnij. Ja wolę kwaśną, więc zazwyczaj wrzucam kapustę bez płukania. Dodaj miód, sól, listek laurowy i ziele angielskie, oraz jedną drobno posiekaną cebulę. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

Drugą cebulę posiekaj i podsmaż na złoto. Kapustę odsącz i dorzuć do podsmażonej cebuli, dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw pieprzem. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie - Kapusta kiszona zasmażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Burgery z łososia

Laura Laura
Cafe Babilon

1

Mega proste i szybkie - spaghe…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Burgery z czerwoną kapustą i a…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

1

Roladki drobiowe z naleśnikiem

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

2

Paprykarz - Karkówka z pieczar…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Naleśniki ze szpinakiem i jajk…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

2

Leniwe

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Golce - kluski ziemniaczane -…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Mazurek z musem czekoladowym

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Chrzan śmietankowy

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Ćwikła z chrzanem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Domowa ćwikła z chrzanem

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...