Kapusta kiszona zasmażana

To pierwszy wpis w nowej kategorii - kuchnia wielkopolska.

Pomimo, że Wielkopolanką jestem z wyboru, a nie z urodzenia, tutejsza kuchnia odpowiada mi, a jednym z moich ulubionych dodatków jest zasmażana kapusta.

Pasuje do mięsnych sosów i klusek ziemniaczanych (zwanych tu szagówkami).

Składniki:

50 dag kapusty kiszonej

2 spore cebule

listek laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka miodu (lub cukru)

łyżeczka soli

pieprz

oliwa z oliwek (lub smalec)

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukaj ją w wodzie i odciśnij. Ja wolę kwaśną, więc zazwyczaj wrzucam kapustę bez płukania. Dodaj miód, sól, listek laurowy i ziele angielskie, oraz jedną drobno posiekaną cebulę. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

Drugą cebulę posiekaj i podsmaż na złoto. Kapustę odsącz i dorzuć do podsmażonej cebuli, dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw pieprzem. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie - Kapusta kiszona zasmażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Rosół wołowy

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Kluski śląskie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Faworki na winie czyli Krepele…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

3

Flaczki wieprzowe na rosole

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Rosół z indyka i kurczaka z wo…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bigos II

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

2

Najlepsze kotlety schabowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Metrowiec

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Uszka wigilijne z borowikami

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

4

Pijak / Cycki Murzynki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Wigilijny kompot z suszu

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

2

Wigilijna zupa migdałowa

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki