Kapusta kiszona zasmażana

To pierwszy wpis w nowej kategorii - kuchnia wielkopolska.

Pomimo, że Wielkopolanką jestem z wyboru, a nie z urodzenia, tutejsza kuchnia odpowiada mi, a jednym z moich ulubionych dodatków jest zasmażana kapusta.

Pasuje do mięsnych sosów i klusek ziemniaczanych (zwanych tu szagówkami).

Składniki:

50 dag kapusty kiszonej

2 spore cebule

listek laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka miodu (lub cukru)

łyżeczka soli

pieprz

oliwa z oliwek (lub smalec)

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukaj ją w wodzie i odciśnij. Ja wolę kwaśną, więc zazwyczaj wrzucam kapustę bez płukania. Dodaj miód, sól, listek laurowy i ziele angielskie, oraz jedną drobno posiekaną cebulę. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

Drugą cebulę posiekaj i podsmaż na złoto. Kapustę odsącz i dorzuć do podsmażonej cebuli, dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw pieprzem. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie - Kapusta kiszona zasmażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kasza bulgur z koperkiem, piet…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Wegańskie karobrownie bez tłus…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Dal po delhiijsku

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Gołąbki z czerwonym ryżem i ka…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Fasola gigantes

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

3

Roladki z bakłażana z pastą or…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

Szparagi i quinoa z patelni

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

3

Pieczone pierogi ze szpinakiem…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Faszerowane bataty

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Zielone warzywa z patelni

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Twarożek z orzechów nerkowca z…

food² food²
Food Square

Mus czekoladowy z awokado i ba…

aronia aronia
Wiem co jem