Kapusta kiszona zasmażana

To pierwszy wpis w nowej kategorii - kuchnia wielkopolska.

Pomimo, że Wielkopolanką jestem z wyboru, a nie z urodzenia, tutejsza kuchnia odpowiada mi, a jednym z moich ulubionych dodatków jest zasmażana kapusta.

Pasuje do mięsnych sosów i klusek ziemniaczanych (zwanych tu szagówkami).

Składniki:

50 dag kapusty kiszonej

2 spore cebule

listek laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka miodu (lub cukru)

łyżeczka soli

pieprz

oliwa z oliwek (lub smalec)

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukaj ją w wodzie i odciśnij. Ja wolę kwaśną, więc zazwyczaj wrzucam kapustę bez płukania. Dodaj miód, sól, listek laurowy i ziele angielskie, oraz jedną drobno posiekaną cebulę. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

Drugą cebulę posiekaj i podsmaż na złoto. Kapustę odsącz i dorzuć do podsmażonej cebuli, dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw pieprzem. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie - Kapusta kiszona zasmażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik z brzoskwiniami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Jagodzianki z mascarpone

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Obiady czwartkowe #9: Pyzy z m…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Haluszki z białym serem

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

2

Jagodzianki

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Drożdżowy placek bez wyrabiani…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

2

Zupa batatowa z indykiem

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Hummus - przepis podstawowy

Kaś Kaś
Bake&Taste

Pieczona kukurydza z masłem cz…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Makaron pełnoziarnisty z cukin…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Łatwy stek teriyaki z grzybami…

Dzi Dzi
karmelowy

Bobytka, czyli kopytka z bobu

food² food²
Food Square