Kapusta kiszona zasmażana

To pierwszy wpis w nowej kategorii - kuchnia wielkopolska.

Pomimo, że Wielkopolanką jestem z wyboru, a nie z urodzenia, tutejsza kuchnia odpowiada mi, a jednym z moich ulubionych dodatków jest zasmażana kapusta.

Pasuje do mięsnych sosów i klusek ziemniaczanych (zwanych tu szagówkami).

Składniki:

50 dag kapusty kiszonej

2 spore cebule

listek laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka miodu (lub cukru)

łyżeczka soli

pieprz

oliwa z oliwek (lub smalec)

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukaj ją w wodzie i odciśnij. Ja wolę kwaśną, więc zazwyczaj wrzucam kapustę bez płukania. Dodaj miód, sól, listek laurowy i ziele angielskie, oraz jedną drobno posiekaną cebulę. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

Drugą cebulę posiekaj i podsmaż na złoto. Kapustę odsącz i dorzuć do podsmażonej cebuli, dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw pieprzem. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie - Kapusta kiszona zasmażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Udka pieczone w piwie i miodzi…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Fusilloni z dyniowym pesto

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Gęsia pierś pieczona w rękawie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Pęczotto z kurczakiem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kotlet schabowy panierowany

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Piwne kaszotto z pęczaku

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

1

Kotleciki z kaszy jaglanej i p…

Laura Laura
Cafe Babilon

Cukinia faszerowana kaszą jag…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Baba ghanoush opcjonalnie bezs…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

3

Zupa ziemniaczana na ostro z c…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

1

Kotlety z kaszy gryczanej z gr…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Wtorek z kaszą #26: Chili con…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu