Kapusta czerwona zasmażana

Kapusta czerwona zasmażana
  • SKŁADNIKI:
  • * czerwona kapusta - 1 szt
  • * mąka - 4 łyżki
  • * masło - 70 g
  • * ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • * ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • * cukier - 3 łyżki
  • * sól
  • * pieprz

Obiecałam przepis na najpyszniejszą na świecie ;) czerwoną kapustę ?!
No i jest!

Jestem wielką fanką czerwonej kapusty i jak tylko jest na nią sezon to podaję do obiadu jak najczęściej – do gulaszy … drobiu , kaczki … roladek czy też nawet do ryby.

Przygotowanie wymaga trochę cierpliwości , ale gwarantuję Wam , że na efekt końcowy warto poczekać!

Bez dokładki się nie obejdzie!

Tak więc CZERWONA KAPUSTA ujęcie 1 – czas start!

Zdjęcie - Kapusta czerwona zasmażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Kapustę szatkujemy , wrzucamy do dużego garnka , zalewamy wodą

( tak , żeby lekko przykryła kapustę ).

Gotujemy na średnim ogniu.

Po ok. 20 min. na patelni roztapiamy masło , a do roztopionego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy – robimy złotą zasmażkę , odstawiamy.

Po ok. 45 minutach kapustę doprawiamy solą , cukrem , octem jabłkowym i balsamicznym , a następnie dokładnie mieszamy.

( Jeśli jest za dużo wody , jeszcze chwilę gotujemy do odparowania ).

Zasmażkę podgrzewamy , a następnie wlewamy do kapusty.

Dokładnie rozprowadzamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut na wolnym ogniu.

Odstawiamy do przestudzenia.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów