Kapuśniak z kiszonej kapusty


Nadal nie możemy się nasycić kapustą kiszoną , stąd dzisiejszy kapuśniak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest smaczna kiszona kapusta. Korzystam jeszcze z jesiennych zapasów. Nie jestem kapuścianym ekspertem, ale trafiłamn na wyjątkowo smaczną odmianę, bo kiszona kapusta jest pyszna. Kapusty nie płuczę, po połączeniu z wywarem warzywnym jest idealnie kwaśna , a to cały urok i smak tej zupy. Kapuśniak zrobiłam bez mięsa, dodałam jedynie skwarki i na koniec podsmażoną kiełbasę. Jeśli pominiesz dwa ostatnie dodatki ugotujesz pyszny kapuśniak wegeteriański. Kapustę kiszonę zawsze należy gotować odzielnie i na koniec połączyć wywary. Opis wydaje się przydługi, ale zupa bardzo prosta do przygotowania. Odgrzewana co dzień to smaczniejsza.
Składniki:

400 - 450 g kiszonej kapusty
1- 2 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2- 3 ziemniaki
marchew
pietruszka
kawałek selera, pora
cebula
około 50- 100 g słoniny (u mnie wędzona)
2 kiełbaski śląskie
1 łyżka mąki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
zielenina
Wykonanie:
- zawartość słoika z kiszoną kapusta przekładam do garnka, zalewam wodą, tak by z lekkim nadmiarem przykryła kapustę i gotuję około 40 minut do miękkości. Kapustę kiszę z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego, oraz dużą liościa marchwi. Jeśli używasz kupnej kapusty musisz dołożyć przyprawy do gotowania
- ziemniaki i warzywa obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą i ugotować w drugim garnku do miękkości
- oba ugotowane wywary połączyć
- słoninę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Słoninę podsmażyć z cebulą na jasnozłoty kolor, mąkę rozprowadzić wywarem z kapusty i wlać do zupy. Zagotować
- pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni i dodać do zupy
- kapuśniak doprawić pieprzem, dodać 1/2 łyżeczki cukru i ewentualnie dosolić. Ale uwaga ! kapusta jest już słona. Według upodobań można dodać majeranek lub kminek. Przed podaniem posypać natką zielonej pietruszki