Kapuśniak

Kapuśniak

30/40 dag kapusty kiszonej

10/15 dag podgardla wędzonego

10 dag kiełbasy zwyczajnej

1 cebula

1 pomidor

5 ziemniaków

2 listki laurowe

sól

pieprz czarny

kminek

majeranek

ziele angielskie

1 ząbek czosnku lub 2 maleńkie

olej

 

 

Kapustę pokroić, wrzucić do gara, zalać wodą, ugotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej. Podgardle i kiełbasę pokroić w plastry, wrzucić do cebulki. Pomidora obrać ze skóry, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę. Dodać do zasmażki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie. Do ziemniaków dodać przesmażone składniki, listki laurowe i ugotowaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, kminkiem, czosnkiem. Chwilkę podgotować na "małym ogniu", żeby wszystkie składniki się przegryzły.

 

 

W zależności jak bardzo chcecie mieć kwaśny kapuśniak, warto wodę wlewać po trochu do reszty składników. Ja część wody wylewam, bo nie lubię nadmiaru kwasu w zupie. Ale to rzecz smaku;)

 

Tym przepisem chciałam zareklamować akcję "Gotujemy po polsku".

Przez 2 tygodnie będę ściśle trzymać się typowych przepisów kuchni polskiej. Tych sprawdzonych, które na dobre zagościły w moim domu. Jednocześnie biorąc udział w zabawie, mam nadzieję, że wiele nauczę się podglądając inne kulinarne blogi, biorące udział w tej akcji. Do dzieła:)))

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Kapuśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Kapuśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Kategorie przepisów