Kandyzowana skórka z pomarańczowa

Kandyzowana skórka z pomarańczowa
W mojej kuchni od rana pachnie cytrusami, nic dziwnego, robię kandyzowaną skórkę pomarańczową. Nieco czasochłonne jest oczyszczanie skórek z białych błonek, potem pozostanie już tylko gotowanie. Kandyzowana skórka pomarańczy, stanowi świetne uzupełnienie świątecznych wypieków. Z takim dodatkiem bardzo zyskują na smaku pierniki i ciasta ucierane, można ją użyć do dekoracji ciast :-)

Zdjęcie - Kandyzowana skórka z pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • skórka z 5-6 pomarańczy, dokładnie oczyszczonych ( najlepiej użyć cytrusów z upraw ekologicznych )
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl wody
Skórkę dokładnie oczyszczam z białych błonek. Kroję w drobną kostkę. Dwukrotnie gotuję kilka minut i odcedzam. Ponownie gotuję 1/2 szklanki wody z cukrem, dodaję skórkę. Całość gotuję na małym ogniu ok. 50 min. Podczas gotowania należy uważać, żeby nie przypalić skórki. Kiedy syrop zgęstnieje i skórka lekko się zeszkli, będzie gotowa. Należy ją osączyć na sitku i przełożyć do słoiczka, lub w szczelnie zamkniętym pojemniku przechowywać w zamrażarce :-)

Zdjęcie - Kandyzowana skórka z pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów