KALAREPA DUSZONA

KALAREPA DUSZONA
Kalarepkę dotychczas jadaliśmy tak po prostu - po obraniu każdy łapał kawałek do chrupania. Ostatnio udało mi się znaleźć ją w bardzo dobrej cenie, więc kupiłam od razu sporą ilość. Część wykorzystałam do chrupiącej surówki, ale większość została...
Po przejrzeniu moich zbiorów zdecydowałam się na podanie jej w formie jarzynki do obiadu. Sugerowałam się przepisem z książki Marii Disslowej "Jak gotować", jednak go zmodyfikowałam między innymi rezygnując z podsypywania jej mąką. Pod koniec duszenia dodałam słodkiej śmietany i doprawiłam gałką muszkatołową. Powiem krótko - bardzo nam smakowało.
Zdjęcie - KALAREPA DUSZONA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kalarepa duszona - Laura SKŁADNIKI:
  • 1 kg kalarepy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki nieukwaszonej śmietany (ja dodałam 30 %)
  • sól, gałka muszkatołowa do smaku
Kalarepę obrać, Jeśli trafimy na starsze okazy najlepiej zetrzeć ja na tarce na dużych oczkach. Moja była chrupiąca, bez włókien - pokroiłam ją w słupki.
Kalarepę włożyć do garnka dodać masło i cukier, zalać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Nie powinna się rozgotować - ma być taka al dente.
Zdjęcie - KALAREPA DUSZONA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kalarepa duszona - Laura
Dodać śmietanę i doprawić solą oraz gałką. Chwilę dusić i podawać.

Kategorie przepisów