Kalafior po sułtańsku

Kalafior po sułtańsku

Zdjęcie - Kalafior po sułtańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

#materiał we współpracy z firmą Skworcu.com.pl

 

Jedliście kiedyś kalafiora z rodzynkami i orzeszkami ziemnymi? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować. Ja bardzo lubię to dość oryginalne połączenie delikatnego kalafiora, chrupiących orzeszków i słodkich rodzynek. Idealnie sprawdza się jako lekka kolacja, albo przekąska do pracy.

Składniki na kalafior po sułtańsku:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • ok 50 g rodzynek
  • ok 50 g. orzeszków ziemnych (ja zamawiam od Skworcu)
  • ok 50 g orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Jak przygotować kalafiora po sułtańsku?

Umytego kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i dzielimy na różyczki. Mieszamy z orzechami, sparzonymi wcześniej rodzynkami, natką. Dodajemy jogurt połączony z majonezem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Zdjęcie - Kalafior po sułtańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kalafior po sułtańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów