Kalabryjska sałatka chlebowa
To sałatka z resztek - głównie resztek chleba z dodatkiem cebuli i pomidorów.
W sporej misce wymieszałam czerwony ocet winny z oliwą oraz solą i pieprzą, a także rozgniecionym czosnkiem. Dodałam cebuli pokrojonej w bardzo cienkie "piórka".
Chleb pokroiłam w spora kostkę i podpiekłam w piekarniku na złoto.
Do sosu dodałam pomidorów (najlepsze są koktajlowe - przecięte na pół, ale może być też duży pomidor pokrojony w sporą kostkę) - wymieszałam, dodałam liści bazylii (użyłam zwykłej zielonej i fioletowej - bardzo aromatycznej) grubo posiekanych albo porwanych.
Na koniec dodałam chleba - wymieszałam i gotowa kolacja :-)
W przepisie jest jeszcze papryka - zwykła i ostra papryczka, ale ja nie dodałam.
Przepis pochodzi z książki "Cooking with Italian Grandmothers" - Jessica Theroux