Kakaowe muffiny z białą czekoladą


No i naszła mnie chęć na coś czekoladowego, a że nie umiałam podjąć decyzji o jaką czekoladę mi chodzi wykorzystałam przepis na kakaowe muffiny z białą czekoladą. Przepis znalazłam w "Home baking cookbook"
Składniki na 12 muffinów:
- 200g mąki
- 25g kakaa do wypieków
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 115g cukru
- 185g połamanej na kawałeczki białej czekolady
- 2 jajka
- 100ml oleju słonecznikowego
- 225 ml mleka
Rozgrzej piekarnik do 200C. Wyłóż formę do muffinek papilotkami. Ja uległam sugestii mojej córeczki, która wybrała papilotki w kwiatuszki i niestety po upieczeniu kwiatuszków już nie widać :(. Następnym razem namówię ja na ciemne jednokolorowe lub papilotki z folią, które będą się pięknie błyszczeć.
W jednej misce tradycyjnie już wymieszaj suche składniki, tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i połamaną białą czekoladę. W drugiej misce ubij jajką wraz z olejem. Następnie stopniowo dodawaj mleko cały czas ubijając.Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenia składników. Łyżką lub łyżkami przełóż ciasto do papilotek tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 min. Pięknie rosną. Przestudź w formie a następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Pozostałą białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Udekoruj babeczki tak ja podpowiada Ci wyobraźnia. :)

Wydrukuj przepis