Kajzerki kwiatki

Nareszcie nastała długo wyczekiwana zielona pora roku! Wiosnę postanowiłam przywitać odpowiednio, piekąc bułeczki.
Wykorzystałam do tego recepturę podobną do kajzerek, jednak zmieniłam etap ich formowania. Zamiast tradycyjnie okrągłych bułeczek z charakterystycznym nacięciem, uformowałam z ciasta małe kuleczki. Z nich powstały płatki, a po upieczeniu puszyste kwiatki.
Przepis oczywiście można wykorzystać po swojemu i upiec z zaproponowanego ciasta bułki o innym kształcie
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 210 ml letniej wody
- 2 łyżki topionego masła lub oliwy
- jajko
- łyżeczka soli
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wbijamy jajko dodajemy topione masło i zaczynamy wyrabiać ciasto, wlewając stopniowo letnią wodę. ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę i 20 minut w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy wałeczek i dzielimy na kolejnych 6 części z którym formujemy kuleczki. Z kuleczek lepimy bułeczki w kształcie kwiatków, umieszczając jedną kulkę na środku i 5 na około, które zostaną płatkami. Uformowane bułki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30-40 minut.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z łyżeczką mleka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
- Upieczone bułeczki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.