Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn to rodzaj omletu, ale w wersji austriacko-cesarskiej.

To jest wersja podstawowa:

3 małe jajka albo 2 duże

125 ml mleka

garść rodzynek

100 g mąki pszennej białej

masło do smażenia

25 g cukru

cukier puder do posypania dania

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. Nie może być grudek. Białko ubić na sztywno ze szczypta soli. Białka dodać do masy żółtkowej.

Masę wylać na dużą patelnię, na której uprzednio zostało rozpuszczone masło. Na masie rozsypać równomiernie rodzynki. Smażyć - uważając by się nie przypaliło. Jak zetnie się na tyle by można było placek przewrócić - przewrócić ostrożnie. Podsmażyć jeszcze ze 3 minuty - tak na oko. Następnie dwoma widelcami porwać Kaiserschmarrn na kawałki i te kawałki przerzucić na talerz, posypać cukrem pudrem i zjeść ze smakiem.

Wg mnie do tego bardzo pasują konfitury ze śliwek - właściwie powidła, takie domowe.

W wersjach jeszcze bardziej luksusowych dodaje się siekanych migdałów, rumu, śmietany zamiast mleka i cukru waniliowego zamiast "zwykłego".

Doskonałe danie na śniadanie, podwieczorek albo kolację.

Przepisy z tych kategorii

5

Jego puchatość omlet

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Spaghetti z krewetkami

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Omlet z jabłkami w karmelu

Dzi Dzi
karmelowy

Pochwała prostoty - sałatka z…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Tosty po włosku, czyli panini…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Omlet z kwiatami cukinii. Dzie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

2

Arystokratka – kostka czekolad…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

2

Sernik jogurtowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Wiosenny sernik z musem rabar…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

5

Ciasto kokosowe z kremem banan…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasteczka z czekoladą i cukie…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

4

Ciasto jogurtowe z owocami moj…

Dzi Dzi
karmelowy