Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn to rodzaj omletu, ale w wersji austriacko-cesarskiej.

To jest wersja podstawowa:

3 małe jajka albo 2 duże

125 ml mleka

garść rodzynek

100 g mąki pszennej białej

masło do smażenia

25 g cukru

cukier puder do posypania dania

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. Nie może być grudek. Białko ubić na sztywno ze szczypta soli. Białka dodać do masy żółtkowej.

Masę wylać na dużą patelnię, na której uprzednio zostało rozpuszczone masło. Na masie rozsypać równomiernie rodzynki. Smażyć - uważając by się nie przypaliło. Jak zetnie się na tyle by można było placek przewrócić - przewrócić ostrożnie. Podsmażyć jeszcze ze 3 minuty - tak na oko. Następnie dwoma widelcami porwać Kaiserschmarrn na kawałki i te kawałki przerzucić na talerz, posypać cukrem pudrem i zjeść ze smakiem.

Wg mnie do tego bardzo pasują konfitury ze śliwek - właściwie powidła, takie domowe.

W wersjach jeszcze bardziej luksusowych dodaje się siekanych migdałów, rumu, śmietany zamiast mleka i cukru waniliowego zamiast "zwykłego".

Doskonałe danie na śniadanie, podwieczorek albo kolację.

Przepisy z tych kategorii

5

Jego puchatość omlet

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

2

Szybka surówka z młodej kapust…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Koktajl rafaello

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Lekka sałatka na lato

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Koktajl truskawkowo melonowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Mule w białym winie

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

Tort bezowy z owocami

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Hiszpańskie tosty z sherry

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

"Czereśniak" szybkie ciasto uc…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Jajko otulone szynką w pomidor…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

2

Hiszpańskie magdalenki

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Jajka z chorizo zapiekane w ko…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog