Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn to rodzaj omletu, ale w wersji austriacko-cesarskiej.

To jest wersja podstawowa:

3 małe jajka albo 2 duże

125 ml mleka

garść rodzynek

100 g mąki pszennej białej

masło do smażenia

25 g cukru

cukier puder do posypania dania

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. Nie może być grudek. Białko ubić na sztywno ze szczypta soli. Białka dodać do masy żółtkowej.

Masę wylać na dużą patelnię, na której uprzednio zostało rozpuszczone masło. Na masie rozsypać równomiernie rodzynki. Smażyć - uważając by się nie przypaliło. Jak zetnie się na tyle by można było placek przewrócić - przewrócić ostrożnie. Podsmażyć jeszcze ze 3 minuty - tak na oko. Następnie dwoma widelcami porwać Kaiserschmarrn na kawałki i te kawałki przerzucić na talerz, posypać cukrem pudrem i zjeść ze smakiem.

Wg mnie do tego bardzo pasują konfitury ze śliwek - właściwie powidła, takie domowe.

W wersjach jeszcze bardziej luksusowych dodaje się siekanych migdałów, rumu, śmietany zamiast mleka i cukru waniliowego zamiast "zwykłego".

Doskonałe danie na śniadanie, podwieczorek albo kolację.

Przepisy z tych kategorii

4

Jego puchatość omlet

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

3

Pancakes z truskawkami – bez l…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

5

Truskawkowe z kisielową bezą

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Muffiny z truskawkami i ricott…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Waniliowe motylki z ciasta fra…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

5

Ciasto budyniowe z brzoskwinia…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

1

Napój z zielonej herbaty

napiecyku napiecyku
napiecyku

Czereśnie,młody groszek i wędz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Omlet z ziołami i kiełbasą cho…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Sałatka z malinami i fetą

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Malinowe naleśniki z mascarpon…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Sos sałatkowy z awokado

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku