Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn to rodzaj omletu, ale w wersji austriacko-cesarskiej.

To jest wersja podstawowa:

3 małe jajka albo 2 duże

125 ml mleka

garść rodzynek

100 g mąki pszennej białej

masło do smażenia

25 g cukru

cukier puder do posypania dania

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. Nie może być grudek. Białko ubić na sztywno ze szczypta soli. Białka dodać do masy żółtkowej.

Masę wylać na dużą patelnię, na której uprzednio zostało rozpuszczone masło. Na masie rozsypać równomiernie rodzynki. Smażyć - uważając by się nie przypaliło. Jak zetnie się na tyle by można było placek przewrócić - przewrócić ostrożnie. Podsmażyć jeszcze ze 3 minuty - tak na oko. Następnie dwoma widelcami porwać Kaiserschmarrn na kawałki i te kawałki przerzucić na talerz, posypać cukrem pudrem i zjeść ze smakiem.

Wg mnie do tego bardzo pasują konfitury ze śliwek - właściwie powidła, takie domowe.

W wersjach jeszcze bardziej luksusowych dodaje się siekanych migdałów, rumu, śmietany zamiast mleka i cukru waniliowego zamiast "zwykłego".

Doskonałe danie na śniadanie, podwieczorek albo kolację.

Przepisy z tych kategorii

5

Jego puchatość omlet

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Bezmleczny shake z pieczonymi…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Koldskål - duński chłodnik z m…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Eton Mess z malinami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Marjarahka (fiński deser owoco…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Domowe masło

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Przepisy z tych kategorii

Ciasto drożdżowe z truskawkami…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

2

Ciasto z kefirem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Mini pavlova czyli bezy ze śmi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Ciasto z wiśniami i pianką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pancakes z bitą śmietaną i mal…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

1

Kawowe muffinki tiramisu

mollisia mollisia
Walka w kuchni