Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn to rodzaj omletu, ale w wersji austriacko-cesarskiej.

To jest wersja podstawowa:

3 małe jajka albo 2 duże

125 ml mleka

garść rodzynek

100 g mąki pszennej białej

masło do smażenia

25 g cukru

cukier puder do posypania dania

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. Nie może być grudek. Białko ubić na sztywno ze szczypta soli. Białka dodać do masy żółtkowej.

Masę wylać na dużą patelnię, na której uprzednio zostało rozpuszczone masło. Na masie rozsypać równomiernie rodzynki. Smażyć - uważając by się nie przypaliło. Jak zetnie się na tyle by można było placek przewrócić - przewrócić ostrożnie. Podsmażyć jeszcze ze 3 minuty - tak na oko. Następnie dwoma widelcami porwać Kaiserschmarrn na kawałki i te kawałki przerzucić na talerz, posypać cukrem pudrem i zjeść ze smakiem.

Wg mnie do tego bardzo pasują konfitury ze śliwek - właściwie powidła, takie domowe.

W wersjach jeszcze bardziej luksusowych dodaje się siekanych migdałów, rumu, śmietany zamiast mleka i cukru waniliowego zamiast "zwykłego".

Doskonałe danie na śniadanie, podwieczorek albo kolację.

Przepisy z tych kategorii

5

Jego puchatość omlet

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pasztet jarzynowy

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Ciasto dyniowe z orzechami

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

1

Placek lotaryński - Quiche lor…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pyszne zapiekanie jabłka z pla…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Omlet z brokułami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

3

Wuzetka

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

3

Bieszczadzkie proziaki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Szpecle dyniowe

Laura Laura
Cafe Babilon

2

Domowe biszkopciki dla niemowl…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Murzynek

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pieczony budyń waniliowy

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku