Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn to rodzaj omletu, ale w wersji austriacko-cesarskiej.

To jest wersja podstawowa:

3 małe jajka albo 2 duże

125 ml mleka

garść rodzynek

100 g mąki pszennej białej

masło do smażenia

25 g cukru

cukier puder do posypania dania

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. Nie może być grudek. Białko ubić na sztywno ze szczypta soli. Białka dodać do masy żółtkowej.

Masę wylać na dużą patelnię, na której uprzednio zostało rozpuszczone masło. Na masie rozsypać równomiernie rodzynki. Smażyć - uważając by się nie przypaliło. Jak zetnie się na tyle by można było placek przewrócić - przewrócić ostrożnie. Podsmażyć jeszcze ze 3 minuty - tak na oko. Następnie dwoma widelcami porwać Kaiserschmarrn na kawałki i te kawałki przerzucić na talerz, posypać cukrem pudrem i zjeść ze smakiem.

Wg mnie do tego bardzo pasują konfitury ze śliwek - właściwie powidła, takie domowe.

W wersjach jeszcze bardziej luksusowych dodaje się siekanych migdałów, rumu, śmietany zamiast mleka i cukru waniliowego zamiast "zwykłego".

Doskonałe danie na śniadanie, podwieczorek albo kolację.

Przepisy z tych kategorii

5

Jego puchatość omlet

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Victoria sponge cake

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

2

Szarlotka z karmelem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ekspresowe oponki na proszku d…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Ciastka ze skwarek | Kuchnia

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

1

Drożdżowe bułeczki nadziewne p…

montka montka
cukierenka

Przepisy z tych kategorii

1

Odmładzający koktajl z mango

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Zielony koktajl z ananasa i ja…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

1

Koktajl ze szpinakiem, ananase…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Kawa z mlekiem kokosowym i pra…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Pesto z rukoli i bazylii

Kaś Kaś
Bake&Taste

Sałatka z kiwi i słodkich ziem…

figmara figmara
figowe smaki