Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn to rodzaj omletu, ale w wersji austriacko-cesarskiej.

To jest wersja podstawowa:

3 małe jajka albo 2 duże

125 ml mleka

garść rodzynek

100 g mąki pszennej białej

masło do smażenia

25 g cukru

cukier puder do posypania dania

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. Nie może być grudek. Białko ubić na sztywno ze szczypta soli. Białka dodać do masy żółtkowej.

Masę wylać na dużą patelnię, na której uprzednio zostało rozpuszczone masło. Na masie rozsypać równomiernie rodzynki. Smażyć - uważając by się nie przypaliło. Jak zetnie się na tyle by można było placek przewrócić - przewrócić ostrożnie. Podsmażyć jeszcze ze 3 minuty - tak na oko. Następnie dwoma widelcami porwać Kaiserschmarrn na kawałki i te kawałki przerzucić na talerz, posypać cukrem pudrem i zjeść ze smakiem.

Wg mnie do tego bardzo pasują konfitury ze śliwek - właściwie powidła, takie domowe.

W wersjach jeszcze bardziej luksusowych dodaje się siekanych migdałów, rumu, śmietany zamiast mleka i cukru waniliowego zamiast "zwykłego".

Doskonałe danie na śniadanie, podwieczorek albo kolację.

Przepisy z tych kategorii

5

Jego puchatość omlet

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Obazda bawarska

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zielone smoothie ze szpinakiem

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Kolorowa sałatka z awokado

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Tatar z łososia wędzonego z i…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

5

Pasta z tuńczyka i jajek

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

Koktajl: banan, melon, grejpfr…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Gorąca czekolada

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

1

Chrupiące grzanki z tapenadą i…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

2

Koktajl z bananem i szpinakiem

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

3

Błyskawiczny por duszony i jeg…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Green power

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!