Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn to rodzaj omletu, ale w wersji austriacko-cesarskiej.

To jest wersja podstawowa:

3 małe jajka albo 2 duże

125 ml mleka

garść rodzynek

100 g mąki pszennej białej

masło do smażenia

25 g cukru

cukier puder do posypania dania

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. Nie może być grudek. Białko ubić na sztywno ze szczypta soli. Białka dodać do masy żółtkowej.

Masę wylać na dużą patelnię, na której uprzednio zostało rozpuszczone masło. Na masie rozsypać równomiernie rodzynki. Smażyć - uważając by się nie przypaliło. Jak zetnie się na tyle by można było placek przewrócić - przewrócić ostrożnie. Podsmażyć jeszcze ze 3 minuty - tak na oko. Następnie dwoma widelcami porwać Kaiserschmarrn na kawałki i te kawałki przerzucić na talerz, posypać cukrem pudrem i zjeść ze smakiem.

Wg mnie do tego bardzo pasują konfitury ze śliwek - właściwie powidła, takie domowe.

W wersjach jeszcze bardziej luksusowych dodaje się siekanych migdałów, rumu, śmietany zamiast mleka i cukru waniliowego zamiast "zwykłego".

Doskonałe danie na śniadanie, podwieczorek albo kolację.

Przepisy z tych kategorii

5

Jego puchatość omlet

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Dyniowe babeczki

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Czekoladowe babeczki z kremem…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bajecznie proste ciasto z figa…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Muffinki z czekoladą, orzecham…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

2

Szybkie ciasto biszkoptowe z m…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

Duńska kanapka "Słońce nad Gud…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Krem z selera z karmelizowanym…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Domowe bezy

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Carbonara

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Zielonki i jajka na śniadanie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Soba z hummusem, groszkiem cuk…

Tyna Tyna
In cooking we trust