Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn to rodzaj omletu, ale w wersji austriacko-cesarskiej.

To jest wersja podstawowa:

3 małe jajka albo 2 duże

125 ml mleka

garść rodzynek

100 g mąki pszennej białej

masło do smażenia

25 g cukru

cukier puder do posypania dania

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. Nie może być grudek. Białko ubić na sztywno ze szczypta soli. Białka dodać do masy żółtkowej.

Masę wylać na dużą patelnię, na której uprzednio zostało rozpuszczone masło. Na masie rozsypać równomiernie rodzynki. Smażyć - uważając by się nie przypaliło. Jak zetnie się na tyle by można było placek przewrócić - przewrócić ostrożnie. Podsmażyć jeszcze ze 3 minuty - tak na oko. Następnie dwoma widelcami porwać Kaiserschmarrn na kawałki i te kawałki przerzucić na talerz, posypać cukrem pudrem i zjeść ze smakiem.

Wg mnie do tego bardzo pasują konfitury ze śliwek - właściwie powidła, takie domowe.

W wersjach jeszcze bardziej luksusowych dodaje się siekanych migdałów, rumu, śmietany zamiast mleka i cukru waniliowego zamiast "zwykłego".

Doskonałe danie na śniadanie, podwieczorek albo kolację.

Przepisy z tych kategorii

5

Jego puchatość omlet

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Wieniec marchewkowy z serem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Pomarańczowa babka piaskowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Jajka faszerowane z tuńczykiem

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Sernik krakowski

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Jajka faszerowane papryką

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Przepisy z tych kategorii

1

Tuńczykowa pasta do kanapek

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Czarny makaron z krewetkami

A_SE A_SE
Shabbyeat

Jajko mollet na szpinaku

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Zielone smoothie ze szpinakiem

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Wiosenna sałatka z makaronem s…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Moje śniadanie po bieganiu

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni