Kaczka z jabłkami po polsku.

Kiedy dowiedziałem się, że będę mógł na akcję „gotujemy po polsku" przygotować kaczkę, zacząłem nerwowo przeglądać starą polską książkę kucharską. Przepisy na kaczkę które w niej znalazłem totalnie zwaliły mnie z nóg – trochę już widziałem przepisów w swoim życiu, trudnych, prostych, z przeróżnych stron świata – ale byłem całkowicie oszołomiony bogactwem składników które zostały użyte w tych starych polskich przepisach, i zabiegów jakie należało wykonać, aby danie wyszło jak należy. Myślę, że niektórzy Francuzi zobaczywszy te receptury poczuli by się lekko zawstydzeni, że ich kuchnia taka skromna i prosta.
Nie zdecydowałem się jednak na żaden z nich – chociażby z tego względu, że akurat nie miałem nigdzie w zanadrzu trufli, baraniny czy dobrych świeżych sardeli. Zrobiłem za to kaczkę na sposób dosyć banalny, za to bardzo efektowny.

Zdjęcie - Kaczka z jabłkami po polsku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 1 kaczka
  • 5 twardych jabłek zimowych
  • 3-4 gałązki majeranku
  • 1 gałązka tymianku
  • półtorej łyżeczki soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Kilka plastrów wędzonej słoniny.
  • 6-7 ziemniaków.

Kaczkę po opłukaniu nacieramy utartą mieszaniną 1 łyżeczki soli, pieprzu i 2 niewielkich gałązek majeranku [rzecz jasna, jeśli ktoś nie posiada akurat świeżego można użyć suszonego majeranku – proponuje w tej sytuacji ok. 2łyżeczek]. Odstawiamy kaczkę na godzinę w chłodne miejsce.
2 jabłka obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę, wyciskamy do nich ząbek czosnku, solimy ok. pół łyżeczką soli, pieprzymy, dodajemy też jeszcze majeranek, tymianek i odrobinę rozmarynu. Tą mieszanką nadziewamy kaczkę, po czym ją zaszywamy.
Kaczkę układamy w brytfannie, naokoło niej kładąc jeszcze 3 jabłka i obrane ziemniaki. Ziemniaki opruszamy solą i pieprzem, a na kaczkę kładziemy kilka plastrów wędzonej słoniny.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 240 ° C i pieczemy jakieś 3 godziny podlewając co jakiś czas wytworzonym sosem, lub wodą. W połowie pieczenia zmniejszamy ogień.

Zdjęcie - Kaczka z jabłkami po polsku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kaczka była wyśmienita – bardzo charakterystyczny, konkretny smak kaczego mięsa wzmocniony lekko przez aromat wędzonej słoniny doskonale zderzał się z orzeźwiającym, lekko słodkawym smakiem jabłek. Zioła nadały mięsu dodatkowego wydźwięku.
Smakowało nam to bardzo, chyba powtórzymy ten przepis na święta.

Zdjęcie - Kaczka z jabłkami po polsku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Kasza jaglana z indykiem w pieczarkowym sosie
1

Kasza jaglana z indykiem w pie…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Maurytyjskie curry z kurczaka
1

Maurytyjskie curry z kurczaka

Tyna Tyna
In cooking we trust

Makaron Udon z kurczakiem na ostro

Makaron Udon z kurczakiem na o…

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Jarmuż z kurczakiem

Jarmuż z kurczakiem

A_SE A_SE
Shabbyeat

Sałatka z kurczakiem na słodko
1

Sałatka z kurczakiem na słodko

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Kołduny z rosołem na Tłysty czwatrek

Kołduny z rosołem na Tłysty cz…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Faworki z amoniakiem

Faworki z amoniakiem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Faworki z Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej – 1904r.  Zima nie dla Muminków…

Faworki z Najnowszej kuchni wy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Wuzetka
1

Wuzetka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wielkanocny klops z jajkiem
1

Wielkanocny klops z jajkiem

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Grochówka
3

Grochówka

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki