Kaczka z jabłkami po polsku.

Kiedy dowiedziałem się, że będę mógł na akcję „gotujemy po polsku" przygotować kaczkę, zacząłem nerwowo przeglądać starą polską książkę kucharską. Przepisy na kaczkę które w niej znalazłem totalnie zwaliły mnie z nóg – trochę już widziałem przepisów w swoim życiu, trudnych, prostych, z przeróżnych stron świata – ale byłem całkowicie oszołomiony bogactwem składników które zostały użyte w tych starych polskich przepisach, i zabiegów jakie należało wykonać, aby danie wyszło jak należy. Myślę, że niektórzy Francuzi zobaczywszy te receptury poczuli by się lekko zawstydzeni, że ich kuchnia taka skromna i prosta.
Nie zdecydowałem się jednak na żaden z nich – chociażby z tego względu, że akurat nie miałem nigdzie w zanadrzu trufli, baraniny czy dobrych świeżych sardeli. Zrobiłem za to kaczkę na sposób dosyć banalny, za to bardzo efektowny.

Zdjęcie - Kaczka z jabłkami po polsku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 1 kaczka
  • 5 twardych jabłek zimowych
  • 3-4 gałązki majeranku
  • 1 gałązka tymianku
  • półtorej łyżeczki soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Kilka plastrów wędzonej słoniny.
  • 6-7 ziemniaków.

Kaczkę po opłukaniu nacieramy utartą mieszaniną 1 łyżeczki soli, pieprzu i 2 niewielkich gałązek majeranku [rzecz jasna, jeśli ktoś nie posiada akurat świeżego można użyć suszonego majeranku – proponuje w tej sytuacji ok. 2łyżeczek]. Odstawiamy kaczkę na godzinę w chłodne miejsce.
2 jabłka obieramy z gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę, wyciskamy do nich ząbek czosnku, solimy ok. pół łyżeczką soli, pieprzymy, dodajemy też jeszcze majeranek, tymianek i odrobinę rozmarynu. Tą mieszanką nadziewamy kaczkę, po czym ją zaszywamy.
Kaczkę układamy w brytfannie, naokoło niej kładąc jeszcze 3 jabłka i obrane ziemniaki. Ziemniaki opruszamy solą i pieprzem, a na kaczkę kładziemy kilka plastrów wędzonej słoniny.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na ok. 240 ° C i pieczemy jakieś 3 godziny podlewając co jakiś czas wytworzonym sosem, lub wodą. W połowie pieczenia zmniejszamy ogień.

Zdjęcie - Kaczka z jabłkami po polsku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kaczka była wyśmienita – bardzo charakterystyczny, konkretny smak kaczego mięsa wzmocniony lekko przez aromat wędzonej słoniny doskonale zderzał się z orzeźwiającym, lekko słodkawym smakiem jabłek. Zioła nadały mięsu dodatkowego wydźwięku.
Smakowało nam to bardzo, chyba powtórzymy ten przepis na święta.

Zdjęcie - Kaczka z jabłkami po polsku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik krakowski

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Bananowe ciastka owsiane z żu…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Ciasteczkowe babeczki w wielka…

montka montka
cukierenka

Wielkanocne ciasteczka kawowe

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Zakwas na żurek

aronia aronia
Wiem co jem

Babka cytrynowo-rozmarynowa

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Libańskie pierożki drożdżowe z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Kotlet teriyaki z ananasem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Rolowana pieczeń z boczku

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Tartinki z pastą z gotowanego…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Ziemniaki faszerowane chilli c…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Szaszłyki z karkówki w marynac…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny