Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną

Ciągle wypróbowuję nowe przepisy na kaczkę bo dobrze przyrządzone mięso smakuje świetnie. Dzisiejszy przepis byłby bardzo podobny do tego z jabłkami i suszonymi śliwkami ale nadzienie zawiera miód i odrobinę cynamonu co czyni to danie wyjątkowym. Kolejny raz kaczka w pomarańczach musiała poczekać ale nie żałuję bo to miodowo - cynamonowe nadzienie  śniło mi się po nocy.

Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami i  żurawiną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 1 duża kaczka (2-2,5 kg)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg jabłek
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • 200 g suszonej żurawiny
  • pół butelki czerwonego wytrawnego wina
  • rozmaryn
  • 4 łyżki miodu
  • cynamon
  • kardamon
  • sól pieprz
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić  w kostkę. Do jabłek dodać żurawinę, skropić całość sokiem z cytryny, po czym dodać cynamon, kardamon i miód. Kaczkę natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem oraz roztartym czosnkiem i pozostawić na 3-4 godziny w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wypełnić wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zszyć. Do rozgrzanego piekarnika (170-190 stopni) wstawić kaczkę umieszczoną w naczyniu pod przykryciem. Po około 1,5 godziny wyjąć kaczkę z piekarnika i z obu stron naciąć skórę pomiędzy udami a korpusem. Tam zgromadziło się dużo tłuszczu, który teraz będzie mógł swobodnie spłynąć. Co 30 minut należy kaczkę podlewać powstałym sosem. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważąca 1,5-2 kg sztukę należy piec od 90 minut do 2 godzin. Na godzinę przed końcem pieczenia wlać czerwone wino (pół butelki). Na ostatnie 20 minut zdjąć pokrywę i przełączyć piekarnik na zapiekanie od góry.   Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

13

Pieczony indyk w rozmiarze XXL

upl upl
Niebo w gębie

2

Szwajcarskie inspiracje –…

aronia aronia
Wiem co jem

5

Pieczone pierogi krucho-drożdż…

Dzi Dzi
karmelowy

Strudel z karpiem oraz kapustą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

10

Śledzie w sosie curry

Dzi Dzi
karmelowy

4

Ptysie z farszem serowo-grzybo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

1

Wieprzowina QAFP z jesiennymi…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Klopsiki w sosie pieczarkowym

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Kurcze pieczone - najprostszy…

Laura Laura
Cafe Babilon

Jesienny gulasz w dyni

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Żeberka w syropie klonowym z r…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Kacze udka z figami

aronia aronia
Wiem co jem