Kaczka pieczona z jabłkami

Bardzo lubię pieczoną kaczkę, ale jeszcze nigdy sama jej nie robiłam. Ostatnio postanowiłam przyrządzić takie danie własnoręcznie. Wspomagałam się przepisem z "Kuchni polskiej" oraz internetowymi poradami m.in. z forum cincin .

Wyszło całkiem dobrze, rodzinka kaczkę zjadła, nikt się nie krzywił - nawet moje dziecko-niejadek :) Czyli jadalna wyszła ;)

 

Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
  • majeranek - 2-3 łyżki
  • rozmaryn - 1 łyżeczka
  • sól
  • 0,5 - 1 kg jabłek
  • tłuszcz do brytfanny [użyłam oleju]

 

Sprawioną kaczkę opłukać, osuszyć, natrzeć w środku i na zewnątrz solą oraz sproszkowanym majerankiem i rozmarynem [zioła utarłam w moździerzu]. Odstawić do lodówki na godzinę [można na dłużej- nawet na całą noc].

Jabłka opłukać, podzielić na połówki [podzieliłam na ósemki] i usunąć gniazda nasienne.  Włożyć je do tuszki, zaszyć.

Dno brytfanny posmarować tłuszczem, ułożyć na nim kaczkę piersią do dołu. Skropić tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Od czasu do czasu polewać kaczkę wytopionym tłuszczem.

Po ok. 1 godzinie pieczenia przewrócić kaczkę na drugą stronę [piersią do góry]. Pamiętać o polewaniu kaczki wytopionym tłuszczem co jakiś czas. Po ok.80 minutach wyjąć kaczkę z piekarnika i naciąć skórę między udkami a korpusem [z obu stron], żeby spłynął wytopiony tłuszcz. Wstawić z powrotem do piekarnika.

Kaczkę piec w sumie przez ok.1,5 - 2 godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy się upiekła  nakłuwając szpikulcem najgrubszą część udka - jeżeli wypływający sos będzie klarowny, to znak, że kaczka jest gotowa. Jeżeli nie - wstawić z powrotem do piekarnika.

Upieczoną kaczkę zostawić jeszcze na 15 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyjąć i podzielić na porcje. Ułożyć na półmisku i udekorować upieczonymi jabłkami. Od razu podawać.

 

Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciastka francuskie z jabłkami…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

3

Jabłka pod kruchym ciastem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Francuskie koperty z jabłkiem

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

4

Bursztynowa szarlotka

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Mus tortowy z jabłek

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Szaszłyki z karkówki w marynac…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

1

Wielkanocna ćwikła z chrzanem…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Małe serniczki z karmelizowany…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Zielone smoothie ze szpinakiem

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Pizza z bresaolą, gruszką i go…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Makowiec z jabłkami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

4

Szarlotka kisielowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku