Kaczka glazurowana miodem

Każdemu, kto lubi mięso z kaczki, z pewnością posmakuje taki obiad. Mało przy nim roboty, a efekt świetny :)
Przepis pochodzi z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”.

KACZKA GLAZUROWANA MIODEM
(na 4 porcje)
4 niezbyt duże piersi z kaczki,
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego,
3 łyżeczki klarowanego miodu,
1 łyżeczka octu czosnkowego (dałam ocet winny),
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka mielonego anyżu gwiazdkowatego (zastąpiłam przyprawą 5 smaków, w skład której wchodzi anyż),
3 łyżeczki mąki kukurydzianej,
3 łyżeczki wody
dodatkowo do przybrania:
liście selera,
plasterki ogórka,
szczypiorek
Wymieszać sos sojowy, miód, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą na gładką pastę i dodać do przypraw.
Piersi z kaczki włożyć do miski, dokładnie posmarować marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny lub na całą noc. Po tym czasie wyjąć kaczkę z marynaty i wstawić do piecyka nagrzanego do 220 stopni na 20-25 minut, smarując często glazurą. Następnie włączyć funkcję grilla w piekarniku i przypiec kaczkę przez 3-4 minuty, aż glazura ulegnie karmelizacji.
Upieczoną kaczkę pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na ogrzanym półmisku, można przybrać liśćmi selera, plasterkami ogórka i szczypiorkiem. Od razu podawać.
Do takiej kaczki dobrze będzie pasował ryż i jakaś lekka sałatka :)
Przepis pochodzi z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”.

KACZKA GLAZUROWANA MIODEM
(na 4 porcje)
4 niezbyt duże piersi z kaczki,
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego,
3 łyżeczki klarowanego miodu,
1 łyżeczka octu czosnkowego (dałam ocet winny),
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka mielonego anyżu gwiazdkowatego (zastąpiłam przyprawą 5 smaków, w skład której wchodzi anyż),
3 łyżeczki mąki kukurydzianej,
3 łyżeczki wody
dodatkowo do przybrania:
liście selera,
plasterki ogórka,
szczypiorek
Wymieszać sos sojowy, miód, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą na gładką pastę i dodać do przypraw.
Piersi z kaczki włożyć do miski, dokładnie posmarować marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny lub na całą noc. Po tym czasie wyjąć kaczkę z marynaty i wstawić do piecyka nagrzanego do 220 stopni na 20-25 minut, smarując często glazurą. Następnie włączyć funkcję grilla w piekarniku i przypiec kaczkę przez 3-4 minuty, aż glazura ulegnie karmelizacji.
Upieczoną kaczkę pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na ogrzanym półmisku, można przybrać liśćmi selera, plasterkami ogórka i szczypiorkiem. Od razu podawać.
Do takiej kaczki dobrze będzie pasował ryż i jakaś lekka sałatka :)
