Kacze nogi

Kacze nogi
Idealne danie na niedzielny rodzinny obiad, bardzo aromatyczna, miękka, wyrazista kaczuszka. W tej wersji podana z karmelizowaną pigwą. Pycha!

Pieczone kacze nogi

Marynata:
  • 4 nóżki kacze, natarte solą i pieprzem
  • 4 łyżki sosu sojowego (jasnego)
  • sok i skórka (bez albedo) z dwóch pomarańczy
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • kawałek (ok. 4-5 cm) startego imbiru
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru (ja dałam brązowy
  • 2 łyżki octu winnego (ja dałam borówkowy z IKEA)
Nóżki marynować przez noc, kilka razy przekręcić żeby dokładnie wchłonęły marynatę.

Pozostałe składniki:
  • 2 pomarańcze
  • cytryna
  • spory kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 2 cebule
  • 2 łyżki miodu
  • ewentualnie tymianek
Zdjęcie - kacze nogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa dnie formy do pieczenia ułożyć cebule pokrojone w piórka, obrany i pokrojony w plastry imbir oraz plastry sparzonych pomarańczy. Na tym ciasno ułożyć nóżki, polać marynatą wymieszaną z dodatkowym miodem, dopełnić plastrami cytryny i ewentualnie posypać tymiankiem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 2 godziny (zależy od wielkości nóżek). W połowie pieczenia odlać część płynu, bo przybywa tłuszczu wytopionego z kaczki. Kilka razy w czasie pieczenia odwracać udka, żeby piekły się równomiernie. Muszą być mięciutkie.

Zdjęcie - kacze nogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów