Jogurtowy sos wiosenny

Jogurtowy sos wiosenny

Nalewka na wosku zaburzyła nieco ciąg zimnych sosów, ale to byłą taka ciekawostka, że nie mogłam się powstrzymać. Za to dzisiejszy sos to wiosenna poezja pasująca i do mięs i do jaj i jako dip do krakersów. Można w nim też poeksperymentować z dodaniem ziół. 

Zdjęcie - jogurtowy sos wiosenny - kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy d... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

sos jogurtowy 

  • 1 mały jogurt gesty,
  • 1 mały słoiczek gotowego sosu tatarskiego,
  • 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku,
  • 0,5 ogórka zielonego szklarniowego (1 gruntowy) lub małosolny,
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól,
  • opcjonalnie kiełki słonecznika

Jogurt wymieszaj z sosem tatarskim. Dodaj posiekany szczypior i ogórek. Dopraw sokiem z cytryny i solą. Przed podaniem dodaj dopiero posiekaną rzodkiewkę, bo zabarwia całość. Opcjonalnie posyp kiełkami.

Kategorie przepisów