Jogurtowy ser Labneh i kolorowe kulki serowe


Labneh - domowy ser jogurtowy, warto go zrobić, bo to samo zdrowie. Bardzo prosty do przygotowania, pyszny, bardzo delikatny i kremowy, powstaje po odcięknięciu srewatki z jogurtu, bo lanneh to nic innego jak odcedzony jogurt.
Do przygotowania serka można użyć jogurtu samodzielnie wyprodukowany w domu lub kupnego jogurtu typu greckiego - bałkańskiego. Kupując jogurt zwróć uwagę, by w składzie było wyłącznie mleko ewentualnie mleko z dodatkiem śmietanki i szczepy bakterii zakwaszające mleko.

jogurt grecki - 500 g
sól - około 1/2 łyżeczki
majeranek, tymianek, czerwony pieprz, kolendra
olej kujawski - rzepakowy tłoczony na zimno
Wykonanie:
- wylać cały jogurt z opakowania na sitko wyłożone gęstą gazą lub pieluchą tetrową. Przedtem wymieszaj go z solą i jeśli ma być na wytrawnie już na tym etapie możesz dodać posiekane, ulubione zioła Tak pozostawiam jogurt na blacie kuchennym, aż odcieknie większość serwatki. Do pozostałego odciekania ustawić konstrukcję z sitkiem w lodówce. Czas przy domowej produkcji labneh odgrywa najistotniejszą rolę, bo ile czasu spędzi jogurt na sitku warunkuje końcowy efekt - jaki rodzaj serka otrzymamy.
- po nocy spedzonej w lodówce otrzymasz twarożek o konsystencji serka homogenizowanego
- po 2-ch dniach idealny twarożek do smarowania pieczywa
- po 3-ch dniach twaróg i da się kroić. Idealny na kanapki i do upieczenia sernika
- po 5-ciu dniach dalej będzie gęstniał i dojrzewał. Stanie się kwaśny i ostry w smaku. Teraz jest najlepszy czas, by zakonserwować go w oleju, łatwo ulepić z niego kulki, obtoczyć w ulubionych ziołach lub przyprawach, ułożyć ściśle w słoiku i zalać oliwą lub olejem (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno). Olej powinien zakryć kulki serowe. W lodówce można przechowywać go do około 3 tygodni. Kulki wyłowione z oleju rozsmarowywać na kromce chleba lub dodać do sałatki. Świetne z grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami

- SMACZNEGO !
- Uwagi: podany czas jest orientacyjny i zależy w głównej mierze od rodzaju użytego jogurtu
