Jogurtowy placek z rabarbarem

Czerwcowy weekend nie może obyć się bez placka z rabarbarem lub truskawkami, prawda?
Dziś ciasto, do którego przygotowania wystarczy miska i łyżka (takie lubimy przecież najbardziej!). Olej i jogurt w składzie powodują, że placek naprawdę długo zachowuje świeżość. Z powodzeniem możecie cieszyć się nim od piątku do niedzielnego wieczora ;)
Proporcje na foremkę ok. 25 cm średnicy.

- jogurt grecki - 1 szklanka
- cukier - 1/2 szklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- jajko - 2 szt
- olej - 0,5 szklanki, np. rzepakowy
- sól - szczypta
- mąka pszenna - 1,5 szklanki
- soda - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- rabarbar - 3 laski, ok. 1 szklanki pokrojonego w 1-2 cm kawałki
- gruby cukier - do posypania wierzchu, opcjonalnie
W misce połącz jogurt, cukier, olej, esencję waniliową oraz jajka.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
Gotowe ciasto wlej do nasmarowanej/wyłożonej papierem foremki. Na wierzchu ułóż pokrojony w ok. 1-2 cm kawałki rabarbar. Wierzch opcjonalnie posyp grubym cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem ostudź.