Jogurtowy chleb tostowy na zakwasie

Jogurtowy chleb tostowy na zakwasie

Zdjęcie - Jogurtowy chleb tostowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy marzycie czasem rano o rumianych i chrupiących grzankach z własnoręcznie upieczonego chleba? :)

Napompowany i zapakowany w folię chleb tostowy to przeszłość! Udało mi się opracować przepis na chleb tostowy na zakwasie. Dzięki dodatkom w postaci jogurtu i jajka oraz częstemu zagniataniu ciasta w trakcie wyrastania, wyszedł lekki i delikatny. A jego miąższ jest niezwykle sprężysty, dzięki czemu z chleba wychodzą cudowne grzanki.

Zdjęcie - Jogurtowy chleb tostowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jogurtowy chleb tostowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jogurtowy chleb tostowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 150 g aktywnego, dokarmionego zakwasu
  • 500 g mąki typ 650
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml letniej wody
  • jajko
  • łyżka masła (można pominąć)
  • 1,5 łyżeczki soli

Instrukcja
  1. Mąkę łączymy z jajkiem, zakwasem, jogurtem, masłem i solą.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie na godzinę. Po tym czasie składamy ciasto lub wyrabiamy mikserem z hakiem przez minutę. Przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.
  3. Znów ciasto składamy lub wyrabiamy mikserem, zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Następnie formę (11×24 cm) smarujemy masłem lub oliwą, posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem i przekładamy do środka. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy na 2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.
  5. Studzimy na kuchennej kratce. Kroimy i serwujemy ze Smakowitą de Luxe.

3.1.09

Kategorie przepisów