Jogurtowe placki z rabarbarem

Jogurtowe placki z  rabarbarem

Szukacie pomysłu na pyszne, majowe śniadanie? Skuście się na placki z rabarbarem :) Przygotowuje się je bardzo szybko, są smaczne, lekko kwaśne i z pewnością pozwolą Wam dobrze zacząć dzień :)

Przepis od Dorotus.

Zdjęcie - Jogurtowe placki z  rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 szklanka jogurtu greckiego (można użyć też gęstej kwaśnej śmietany lub maślanki)
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • kilka łodyg obranego i pokrojonego w grubsze plasterki rabarbaru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania gotowych placków

Wykonanie:

W jednym naczyniu wymieszać sypkie produkty: mąkę,  proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i cukier. W drugim - produkty płynne: jogurt, mleko i rozbełtane jajka. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą (można zmiksować). Do gotowego ciasta dodać pokrojony rabarbar.  Wymieszać łyżką. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Zdjęcie - Jogurtowe placki z  rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów