Jogurtowe pankejksy

Lekkie niczym piórko śniadaniowe placuszki przygotowane na bazie jogurtu greckiego to idealne danie na dobre rozpoczęcie dnia.
U mnie królują w leniwe, weekendowe poranki, ale zaserwowane w poniedziałek na pewno od razu poprawią nastrój!
Najlepiej smakują ciepłe, podane wprost z patelni, w towarzystwie miodu i świeżych owoców.

- jogurt grecki - 1 szklanka
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- jajko - 1 szt
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier - 1 łyżka
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- olej - do smażenia
Jogurt wymieszaj z jajkiem i esencją waniliową, dodaj do suchych składników (mąki, soli, proszku do pieczenia, sody i cukru). Połącz na gładkie ciasto.
Małe porcje (ja nakładam je łyżką do lodów) nakładaj na rozgrzaną patelnię (ceramiczna może być bez tłuszczu lub tylko z odrobiną). Smaż z dwóch stron, na złoty kolor na małym ogniu. Podawaj od razu, na ciepło.
Proporcje na ok. 10 sztuk.