Jogurtowe babeczki z morelami

Jogurtowe babeczki z morelami

Kupiłam na rynku kilka moreli, bo marzyły mi się babeczki, a w zasadzie coś szybkiego w przygotowaniu i słodkiego. Muffinki w takim wypadku są niezawodne!

Zdjęcie - Jogurtowe babeczki z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDo ich upieczenia użyłam dodatku jogurtu greckiego. Choć ciasto (surowe) jest dość zbite, ładnie wyrasta i jest naprawdę wilgotne i intensywne w smaku.

Zdjęcie - Jogurtowe babeczki z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje wystarczą na 10-12 babeczek. Ciastem wystarczy wypełnić foremki nieco ponad 1/2 ich wysokości.

Zdjęcie - Jogurtowe babeczki z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jogurtowe babeczki z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.

W drugiej- olej, jajko, jogurt i esencję waniliową. Wlej do suchych składników, wymieszaj.

Ciastem napełniaj foremki nieco ponad 1/2 ich wysokości. Na wierzchu każdej porcji ułóż po 2 ćwiartki moreli. Posyp grubym cukrem.

Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC.

Kategorie przepisów