Jogurt z prażonym słonecznikiem i miodem
Ten jogurt z prażonym słonecznikiem i miodem to mój ulubiony deser w kryzysowych sytuacjach. Szczególnie sprawdza się on, gdy w domu nie ma nic słodkiego, a pokusa na coś dobrego jest tak wielka, że nie ma czasu na nic wyszukanego i trzeba szybko ją spełnić. Wtedy w trymiga prażę pestki słonecznika i podaję je z dobrym miodem oraz gęstym jogurtem greckim. To smakuje naprawdę wspaniale. Szczególnie gdy jeszcze ciepły słonecznik miesza się z chłodnym jogurtem, mmm, pycha! Do deseru czasami dorzucam również świeże owoce. Szczególnie dobrze smakuje z figami, co wykorzystałem w tym przepisie na tartę bez pieczenia, ale tak naprawdę można dodać tutaj wszystko, na co trwa akurat sezon. Taki jogurt z prażonym słonecznikiem i miodem to świetny pomysł na zdrowy deser, a także fajny pomysł na przekąskę do szkoły lub pracy. Nie bez powodu przygotowuję go w słoiku. Wystarczy raz-dwa go zakręcić przykrywką i zabrać ze sobą na drugie śniadanie. ?
Jogurt z prażonym słonecznikiem i miodem Łukasz Ten jogurt z prażonym słonecznikiem i miodem to mój ulubiony deser w kryzysowych sytuacjach. Szczególnie sprawdza się on, gdy w domu nie… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 5 minut 5 minut
SKŁADNIKI
- 200-300 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub bałkańskiego)
- solidna garść nasion słonecznika
- 1-2 łyżki ulubionego miodu lub syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE
- Na suchej patelni podpraż słonecznik, aż stanie się złotobrązowy.
- Jogurt przelej do szklanki lub miseczki. Posyp słonecznikiem i polej miodem, chociaż kolejność jest tak naprawdę dowolna. Dodatkowo możesz podać go z ulubionymi owocami; ze świeżymi figami smakuje wyjątkowo dobrze.