Jestem czekoladowy… Tort czekoladowy…

Jestem czekoladowy… Tort czekoladowy…

Zdjęcie - Tort czekoladowy – idealny i wyjątkowy przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ten tort czekoladowy kupiłam już jakiś czas temu, ale jakoś się nie złożyło, by go upiec i tak co kilka dni kupowałam kolejny kubeczek kremówki i tabliczkę gorzkiej, by znów zużyć je do czegoś innego. Może to i lepiej, bo z wypiekiem trafiłam akurat w totalne załamanie pogody, czyli wtedy gdy czekolada smakuje najlepiej.

Tort ten jest tak intensywny w swoim smaku i aromacie, że po jego zjedzeniu aż się pachnie czekoladą. Jest też tak dobry, że za żadne skarby świata nie jest się w stanie odmówić choć kawałka mimo tony kalorii, jakich jest dumnym posiadaczem. Nie musiałam nawet starać się o wykwintne dekoracje by był piękny – sam zapach sprawia, że wszyscy stoją nad nim jak zahipnotyzowani z talerzykami w dłoniach w kolejce po swoją porcję.

Podczas, gdy ja nieudolnie próbowałam zrobić mu zdjęcia, Młoda z drugiej strony przyprawiała torcik o kolejne zygzaki. Ku mojemu przerażeniu po chwili była nie mniej czekoladowa niż sam tort. Zastanawiając się jak można wysmarować stopy czekoladą podczas jedzenia, miałam co robić podczas wieczornej kąpieli. Ile za to było radości… Jej uśmiechnięta buzia to dowód na to, że tort był pyszny, jak też na to, że brudne dziecko, to szczęśliwe dziecko – poziom szczęścia wyraźnie rośnie proporcjonalnie do stopnia ubrudzenia… W tym przypadku oba wykresy sięgnęły górnej granicy.

Zapraszam na maksymalnie czekoladowy tort – z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, choć mega kalorycznym kremem.

Składniki:

na ciasto biszkoptowe:

  • szklanka mąki tortowej
  • szklanka cukru
  • 5 dużych jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki octu winnego
  • 35g ciemnego kakao
  • szczypta soli

na krem czekoladowy:

  • 200g prawdziwego masła
  • 80g cukru pudru
  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 330g śmietany 30%
  • łyżka ciemnego kakao

Zdjęcie - Tort czekoladowy – idealny i wyjątkowy przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Biszkopt:

  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dosypując cukier dalej ubijać gęstą pianę. To najważniejszy etap przygotowywania biszkoptu, więc należy się przyłożyć.
  • Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i energicznie zamieszać łyżką. W jednej chwili żółtka się spienią i ubiją na jasną, kremową pianę. Panię tę połączyć na niskich obrotach miksera z białkami.
  • Mąkę i kakao przesiać do miski i wymieszać.
  • Stopniowo (dzieląc na 2-3 razy) i bardzo delikatnie połączyć z masą jajeczną używając łyżki – nie miksera.
  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. Wyłożyć masę i wygładzić.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Ostudzić. Zimne ciasto wyjąć z tortownicy.

Krem czekoladowy:

  • Kremówkę ubić i odstawić, by nie była zbyt zimna – wszystkie składniki kremu powinny mieć zbliżoną temperaturę, by zapobiec zwarzeniu.
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej zbytnio jej nie podgrzewając, tylko, by się rozpuściła, a następnie przestudzić.
  • Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Stale ucierając dodać stopniowo przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i chwilę ucierać.
  • Stale ucierając, dodawać po łyżce śmietany aż krem będzie puszysty. W tym momencie lubi zacząć się lekko rozwarstwiać, dlatego dobrze mieć garnek z kąpieli wodnej w pogotowiu. W takim przypadku, stawiamy miskę z kremem nad letnią kąpielą wodną i mieszamy dość energicznie. Po chwili mieszania krem powinien z powrotem stać się aksamitny i gładki. Od razu przystępujemy do dekoracji, ponieważ schłodzony krem dość mocno tężeje.

Dekorowanie tortu:

  • Całkowicie ostudzony biszkopt kroimy na 3 lub 4 placki.
  • Każdy placek smarujemy kremem, jak to zwykle robi się przygotowując tort.
  • Wierzch i boki smarujemy obficie i dowolnie dekorujemy – mój został potraktowany wypukłą stroną stołowej łyżki.
  • Schłodzić.

Przed podaniem wyjąć z lodówki na kilka minut, by krem zmiękł. Zdjęcie - Tort czekoladowy – idealny i wyjątkowy przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego

Kategorie przepisów