Jesienny relisz z mango i jabłkiem

Jesienny relisz z mango i jabłkiem

Jesienne urządzanie spiżarni, o ile przyjemne z założenia, jakoś mi nie wychodzi. Mimo szczerych chęci marynowania buraków, kiszenia cytryn, robienia owocowych dżemów i wytrawnych chutneyów, często kończy się na westchnieniu, że kolejna jesień dobiegła końca, a moje zapasy słoików puste. W tym roku postanowiłam zawalczyć trochę z moim, bądź co bądź lenistwem w tej dziedzinie i......zapełniłam kilka słoików. Na razie mocno tam pomidorowy bo w spiżarni moszczą się już ketchupy i przeciery z pieczonych malinówek, suszone koktajlówki z czosnkiem i bazylią, kilka prezentowanych już chutneyów, między innymi TEN, oraz....jesienny relisz. To coś jakby pikle, warzywa zamarynowane w musztardowo - octowej zaprawie, smakują obłędnie na kanapce z wołowiną, ale stworzą również zgrabny duet z serami.W mojej spiżarce po małej przeróbce, przyprawy i zaprawy nie walczą już o uwagę, każde znalazło swoje miejsce i cieszy moje oko każdego dnia.

Zdjęcie - Jesienny relisz z mango i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 3 słoiki 1 l
Czas przygotowania: 65 min

1/2 dużego kalafiora
1 mniejszy brokuł
2 bulwy kopru włoskiego
4 czerwone papryczki chili
2 zielone papryczki chili
200 g zielonej fasolki szparagowej
150 g żółtej fasolki szparagowej
300 g szalotek
1 czerwona papryka
2 łyżki soli
2 łyżki nasion gorczycy
2 łyżki mielonego kuminu
2 łyżki kurkumy
1 gałka muszkatołowa
2 łyżki musztardy
4 łyżki mąki
500 ml octu winnego
2 winne jabłka
2 dojrzałe owoce mango
6-8 łyżek cukru
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
2 łyżki suszonego oregano

Przygotowanie:

1. Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, fasolkę kroimy na pół, chilli wraz z nasionami siekamy w plasterki, koper włoski kroimy w kostkę, szalotki w ósemki, cebule w grubo kostkę - wszystkie warzywa wkładamy do dużej miski, zalewamy wodą z solą ( ok 2 łyżek), wstawiamy miskę do lodówki na ok 1 godzinę
2. W szerokim garnku podgrzewamy przyprawy, żeby uwolnić ich aromat, dodajemy musztardę i mąkę, stopniowo dolewamy ocet jabłkowy, mieszamy do uzyskania konsystencji pasty, dolewamy 100 ml wody
3. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, mango kroimy w kostkę dodajemy owoce do pasty musztardowo-octowej, gotujemy 2-3 minut
4. Dodajemy odcedzone z wody warzywa, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 40 minut, warzywa powinny zmięknąć ale nie mogą się rozpadać
5. Sterylizujemy słoiki, do gorących wlewamy gorące pikle, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku ok 20 min w temperaturze 160 stopni



Łyżka reliszu wzbogaci każdą kanapkę!


Zdjęcie - Jesienny relisz z mango i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Jesienny relisz z mango i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Jesienny relisz z mango i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów