Jesienny gulasz w dyni

Jesienny gulasz w dyni

Jesień budzi we mnie nieokiełznaną wręcz chęć spożywania warzyw, sama nie wiem czy skłaniają mnie do tego stragany pełne kolorów czy może nieograniczone możliwości jakie dają te produkty. Snując się po targu warzywnym nie mogę oderwać wzroku od dyni, jej kształty, kolory, żłobienia i rozmiary są fascynujące, trafiają do mojego koszyka nawet jeśli aktualnie nie mam na nie pomysłu, choć to jest akurat mało prawdopodobne. Z dyni robiłam już sporo i zawsze z doskonałym rezultatem, dziś zainspirowałam się niesamowitym kształtem zdobytego okazu i postanowiłam go zachować, a to można zrobić tylko w jeden sposób, posłużę się dynią jak jadalną wazą. Do wnętrza zapakowałam wszystko co kojarzy mi się z jesienią i zdrowiem: cudowny jarmuż, najzdrowszą na świecie komosę ryżową, słodkawą żurawinę, jej doskonałego kompana czyli polskie, jesienne jabłka, grzyby, aromatyczne przyprawy oraz doskonałej jakości mięso. Całość spowiły aromaty cydru i pieczonej dyni. Zapraszam na prawdziwy festiwal dyni! Zdjęcie - Jesienny gulasz w dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na ok 6 osób Czas przygotowania : 60 min + 60 min pieczenie

1 sporej wielkości dynia piżmowa
1,5 szklanki komosy ryżowej
1 kg łopatki wieprzowej certyfikowanej QAFP
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka suszonych grzybów
3 jabłka
3 duże liście świeżego jarmużu
2 cebule
1/4 szklanki cydru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
słodka papryka
sól,
pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
1. Z dyni odcinamy wierzch, (nie wyrzucamy go) z wnętrza usuwamy pestki 2. W moździerzu rozcieramy kumin rzymski, dodajemy cynamon, imbir, sól i pieprz, 1/2 ilości mieszanki oprószamy wnętrze dyni 3. Łopatkę kroimy w większą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką 4. Grzyby namaczamy w wodzie 5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, partiami smażymy kawałki mięsa na dużym ogniu, powinno się ono ładnie skarmelizować, zdejmujemy z patelni 6. Cebulę siekamy w pióra, smażymy ją na tłuszczu ze smażenia mięsa, kiedy się przyrumieni wlewamy cydr, pokrojone na pół grzyby wraz z zalewą i pozostałą ilość mieszanki przypraw, czekamy chwilę aż odparuje, dodajemy podsmażone mięso i dusimy ok 15 minut 7. Komosę płuczemy pod ciepłą wodą, przekładamy do rondelka, zalewamy 3 szklankami wody, solimy i stawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy ok 10 minut, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut, odcedzamy 8. Liście jarmużu bardzo dokładnie myjemy, odcinamy twarde łodygi, liście rwiemy na mniejsze kawałki 9. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę 10. Mieszamy suszoną żurawinę, liście jarmużu, jabłka, komosę i mięso z cebulą, wraz z sosem ze smażenia 11. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, farsz nakładamy do wnętrza dyni, przykrywamy odciętym wierzchem i wstawiamy do piekarnika na ok 1 godzinę, dynia powinna zmięknąć ale nie może się rozpadać (dynię możemy nasmarować oliwą z zewnątrz) Dyniowe party rozpoczęto!


Zdjęcie - Jesienny gulasz w dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jesienny gulasz w dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jesienny gulasz w dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jesienny gulasz w dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Jesienny gulasz w dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów