Jesienne tagliatelle

Dzisiaj całkowicie autorski przepis - przegląd lodówki, spiżarki i trochę chęć za czymś takim trochę mięsnym, trochę warzywnym, a do tego lekkim i aromatycznym. Efekt?... chyba się udało.
Makaron z dynią, kurczakiem i suszonymi podgrzybkami. U mnie proporcje wynikły z przeglądu zapasów, Wy możecie poeksperymentować...
JESIENNE TAGLIATELLE - Laura
SKŁADNIKI:
Grzyby opłukać i zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię obrać i pokroić tak jak kurczaka.
Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną pierś i cebulę, oprószyć solą i obsmażyć na złoto.
Dodać połowę pokrojonej dyni oraz grzyby i smażyć na wolnym ogniu około 15 minut.
W tym czasie w kubku miksującym utrzeć na mus resztę dyni, czosnek, śmietanę i pół szklanki wody.
Sos wlać do patelni i na wolnym ogniu dusić około 30-40 minut (zmiksowana dynia powinna być miękka).
Podawać z ugotowanym makaronem.
JESIENNE TAGLIATELLE - Laura
----------------------------------------------
Do stylizacji wykorzystałam obrus ceratowy Cabane Silver.
Więcej niesamowitych wzorów znajdziecie w sklepie internetowym Agi i Oli:
zapraszam też na stronę facebookową Kolorowego Kufra.
Makaron z dynią, kurczakiem i suszonymi podgrzybkami. U mnie proporcje wynikły z przeglądu zapasów, Wy możecie poeksperymentować...

SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 70 dkg dyni Butternut*
- 1 cebula
- 3-4 ząbków czosnku
- 1 szklanka śmietany 18%
- garść suszonych grzybów
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- 30-40 dkg makaronu tagliatelle (lub innego)
Grzyby opłukać i zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię obrać i pokroić tak jak kurczaka.
Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną pierś i cebulę, oprószyć solą i obsmażyć na złoto.
Dodać połowę pokrojonej dyni oraz grzyby i smażyć na wolnym ogniu około 15 minut.
W tym czasie w kubku miksującym utrzeć na mus resztę dyni, czosnek, śmietanę i pół szklanki wody.
Sos wlać do patelni i na wolnym ogniu dusić około 30-40 minut (zmiksowana dynia powinna być miękka).
Podawać z ugotowanym makaronem.

----------------------------------------------
Do stylizacji wykorzystałam obrus ceratowy Cabane Silver.
Więcej niesamowitych wzorów znajdziecie w sklepie internetowym Agi i Oli:

zapraszam też na stronę facebookową Kolorowego Kufra.