Jesienne drożdżówki z jeżynami i białą czekoladą


Pyszne,ostatnie już w tym roku drożdżówki z jeżynami.Moje ogrodowe jeżyny sa ogromne i maja w porównaniu z leśnymi dużo mnie pestek.Nie poswięcam się też zbierając je,ponieważ gałązki nie mają kolców.Normalnie do końca października lądują w kompotach,owsiankach i ciastach owocowych.Tego roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie.Drożdżówki sa bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe: ciasto i owoce,bez dodatku serka cyz budyniu.


Składniki:
400 g mąki( 200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)
190 g mleka
2 zółtka
50 g masła
50 g cukru
1 op,suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
białko do posmarownia
około 400 g jeżyn
60 g białej czekolady+1-2 łyżyki śmietany kremówki
Wykonanie:
- przygotować ciasto drożdżowe.W garnuszku lekko podgrzać mleko.Pod koniec dorzucić masło pokrojone w małe kawałki.Zestawic z palnika
- do misy miksera odważyć suche składniki,dodać mleko z masłem i żółtka.Przy pomocy haka zagnieść gładkie,sprężyste ciasto.Przykryć misę folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść.Odważając po około 60 g ciasta uformować 12 bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Każda bułeczkę przycisnąć denkiem szklanki,formując pośrodku wgłebienie na owoce.Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia na 20 minut
- poprawić szklanką wgłebienia .W kazdy dołek wcinąc po 6 - 7 jeżyn.Boki bułeczek wysmarować rozbełtanym białkiem
- piec w 200`C 20 - 25 minut
- studzić na kratce
- roztopic czekoladę w kąpieli wodnej z 1 lub 2 łyżkami kremówki i polać bułeczki