Jesienne ciasteczka

Mówią, że każda pora roku pachnie inaczej. Dla mnie jesień to zapach cynamonu, goździków, imbiru. Dlatego przepis na ciasteczka, który zawiera te smaki bardzo przypadł mi do gustu. Robi się je łatwo i szybko a smakują wybornie i jesiennie. Polecam:)
Składniki:
- 125 g migdałów
- 200 g masła
- łyżeczka sody (u mnie proszek do pieczenia)
- 500 g mąki
- 200 g cukru (dałam trochę mniej)
- 100 ml wody
- łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonych goździków
Zblanszować, obrać i grubo posiekać migdały. Utrzeć tłuszcz na gładką masę, najlepiej mikserem. Wymieszać mąkę z sodą, po czym dodać do niej migdały, cukier, wodę oraz przyprawy. Połączyć mieszaninę z utartym masłem i wyrobić ciasto. Ułożyć je na stolnicy oprószonej mąką i wyrabiać je aż będzie gładkie, a następnie podzielic na dwie części, formując z każdej gruby wałek. Owinąć ciasto folią i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc. Podgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni. Ostrym nożem pokroić ciasto na palsterki i ułożyć je na blachach wyłożonych pergaminem. Piec ciasteczka na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut a potem pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego:)