Jesienna zupa ziemniaczano - dyniowa

Jesienna zupa ziemniaczano - dyniowa

Zdjęcie - Jesienna zupa ziemniaczano - dyniowa (Autumn pumpkin and patato soup) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa eksperyment. Choć, to dużo powiedziane, bo co tu się może nie udać??
Idealnie kremowa, j e s i e n n a (tak tak to już oficjalnie) zupa. Dyniowych P. ma już dość, ale zmieniaczna hihi why not? :-) Dyni u mnie trochę mniej niż kartofla, ale jak zrobicie pół na pól też będzie super.
Dajcie sporo imbiru i porządnie doprawcie solą i pieprzem. Warto! No i nie muszę dodawać jak szybko się to to robi... ? Szast prast do gara, odczekać, zmiksować, doprawić, jest. A, i nie przypalić grzanek ;)



Zdjęcie - Jesienna zupa ziemniaczano - dyniowa (Autumn pumpkin and patato soup) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jesienna zupa ziemniaczano - dyniowa
(duża porcja - dla ok 6 osób)

1 mała dynia Hokkaido (lub 1/2 dużej)
ok 1 - 1,5 kg ziemniaków
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
kawałek świeżego imbiru, drobno starty
2 cebule, grubo pokrojone
1 łyżeczka gałki muszkatołowej (lub do smaku)
szczypta pieprzu cayenne (lub więcej, jeśli chcecie pikantnie)
sól i świeżo mielony, czarny pieprz, do smaku
bulion drobiowy / warzywny
2 łyżki oliwy

Do podania:
świeża kolendra (*lub inne ulubione zioła)
grzanki (robiłam na patelni, na małym ogniu, na oliwie z oliwek)
drobno posiekany / starty ser cheddar (na zdjęciu)lub kawałeczki niebieskiego sera*

  • Z niebieskim serem pleśniowym i z grzankami było w zamyśle pierwotnym - tak też jedliśmy za pierwszym razem :) W drugi dzień niebieski ser został z lodówki wyżarty - dałam cheddar i kolendrę.



Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy pestki - ja używam do tego celu dużej łyżki :) Kroimy w grubą kostkę (jeśli mamy dynię odmiany Hokkaido, nie trzeba obierać jej ze skóry).
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek, dynię i starty imbir, smażymy chwilę mieszając. Dodajemy ziemniaki i od razu zalewamy warzywa gorącym bulionem - tak aby były całkowicie przykryte. Gotujemy do miękkości.

Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową -wedle uznania.

Podajemy gorącą.

Smacznego!



• • •


Autumn pumpkin and patato soup
(a large portion - for about 6 people)


1 small Hokkaido pumpkin (or 1/2 of big one)
approximately 1 - 1.5 kg of potatoes
3 cloves garlic, crushed
piece of fresh ginger, finely grated
2 onions, coarsely chopped
1 teaspoon nutmeg (or to taste)
pinch of cayenne pepper (or more if you like spicy)
salt and freshly ground black pepper, to taste
chicken broth / vegetable
2 tablespoons olive oil

To serve:
fresh coriander (* or other favorite herbs)croutons (I did mine on a frying pan, over low heat in olive oil)finely chopped / shredded cheddar cheese (on the picture)or pieces of blue cheese *
* with blue cheese and croutons was intended by the original - so that way we have eaten the soup for the first time :) On the second day the blue cheese somehow disapeared from the refrigerator ;) - I gave cheddar and coriander instead.


Cut the pumpkin in half, take out the pits - I use a large spoon to do this :) Cut it into thick cubes (if we have a Hokkaido pumpkin, you can leave the skin on).
Peel potatoes, cut them roughly.
In a large saucepan warm up the olive oil, throw chopped onion, garlic, pumpkin and grated ginger, fry while stirring. Add the potatoes and immediately pour the hot vegetable broth - so that the veggies are completely covered. Cook until soft.

Blend the soup to a perfectly smooth cream, season well with salt, pepper and nutmeg -to taste


Serve hot.



Zdjęcie - Jesienna zupa ziemniaczano - dyniowa (Autumn pumpkin and patato soup) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów