Jesienna zupa warzywna


- Wynik: 45
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 35minuty
Gęsta, pożywna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Taka powinna być jesienna zupa. Dzisiejsza moja propozycja to właśnie kompozycja warzyw typowych dla tej pory roku. Odpowiednio pikantna rozgrzeje. Bardzo polecam:)
Składniki- boczek wędzony - 100 g
- ziemniaki - 2
- cebula - 1
- seler naciowy - 3 łodygi
- brokuł - 1/2 główki
- dynia - ok. 1 szklanki pokrojonej w kostkę
- soczewica czerwona - 1/2 szklanki
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- mielona czerwona papryka - do smaku
- tymianek - 1 łyżka
- olej - 2 łyżki
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć, tak długo, aż się wytopi. Dodać pokrojone w kostkę cebulę i ziemniaki oraz suszony tymianek i chwilę przesmażyć. Wlać ok. 3-4 l wody, zagotować. Gotować ok. 20 min. Po tym czasie dodać dynię oraz soczewicę i gotować 10 min. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz podzielonego na różyczki brokuła i gotować jeszcze ok. 5 min. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz mielona papryczką
Smacznego:)