Jesienna Pani Walewska

Na blogu od dawna nie pojawiło się nic nowego, więc dzisiejsza propozycja musiała być wyjątkowa. Jeśli tak jak my uwielbiacie kruche ciasta to właśnie takie z pewnością Wam zasmakuje. Jesienna wersja Pani Walewskiej z orzechami i powidłami jest zdecydowanie mniej słodka od oryginalnej, ale zapewniam równie pyszna. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale wcale takie nie jest. Na co tu czekać? Idziemy łupać orzechy. Wspaniały przepis Doroty z Moich Wypieków.
Składniki (na blaszkę 24x39cm):
Ciasto:

Składniki (na blaszkę 24x39cm):
Ciasto:
- 6 żółtek
- 4 szklanki mąki pszennej
- 350g zimnego masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 białek
- 1,5 szklanki cukru
- powidła śliwkowe
- 200g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 500ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- 150g masła lub margaryny
- 100ml wódki
