Jelenie różki

Jelenie  różki

Jelenie różki to smażone kruche ciasteczka. Tak, tak... kruche. Moja Mama uznała, że smakują niczym  te z maszynki (pamiętacie może jeszcze takie???).

Jelenie różki są nie tylko bardzo smaczne, ale i wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu. I mają jeszcze jedną dużą zaletę - nie chłoną tłuszczu - pomimo tego, że do ciasta nie dodaje się ani odrobiny spirytusu czy octu.

Przepis na te szybkie w wykonaniu karnawałowe ciasteczka znalazłam w książce "Ciasta siostry Anieli" i moja jedyną modyfikacją w przepisie było dodanie większej ilości mąki. W oryginalnym przepisie było 350g, ja dodałam  ok. 50 dag. Polecam!

Zdjęcie - Jelenie  różki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jelenie różki

Składniki:

  • 5 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • mąka pszenna, tyle ile się wgniecie
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania gotowych ciastek

 

Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać jajka całe i żółtka, gęstą śmietanę i tyle mąki, aby uzyskać ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Zagniatać do czasu, aż ciasto będzie jednolite i lśniące.

W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz (dałam pół na pół smalec i olej). Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, np. wielkości orzecha włoskiego, formować z każdego wałki, lekko je rozpłaszczać i nacinać na przemian po bokach. Smażyć z obu stron do zarumienienia i odsączyć na ręczniku papierowym. Następnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Kategorie przepisów