Jarmuż zapiekany z serem

Jarmuż zapiekany z serem

Sezon na jarmuż w pełni, więc nie wahajcie się spróbować go nie tylko jako składnika zupy-kremu. Wśród moich przepisów znajdziecie ją również, ale będzie miała silną konkurencję. Sprawdźcie sami klikając TU! A poniżej rewelacyjny przepis, w którym jarmuż topi się w płynnym serze.

Zdjęcie - jarmuż zapiekany z serem - kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

zapiekany jarmuż

  • 1 kg jarmużu,
  • 3 szklanki śmietanki 30%,
  • 250 g ostrego żółtego sera, np. cheddar,
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • czarny pieprz

Z liści jarmuży wytnij środkowy nerw. Wymieszaj je z solą, pieprzem i śmietanką i ułóż w dużym - 5 litrowym naczyniu do zapiekania. Liście będą sięgać pod samą pokrywkę, ale nie należy się tym przejmować. Przykryte naczynie piecz 30 minut w 180 st.C, a następnie zdejmij pokrywkę i całą powierzchnię posyp startym serem. Piecz kolejne 30 minut, aż ser zacznie się wyraźnie rumienić.

Kategorie przepisów