Jambalaya z kiełbasą i krewetkami


Jambalaya to kreolskie jednogarnkowe danie składające się z ryżu, cebuli, papryki i pomidorów, z dodatkiem kiełbasy, mięsa lub owoców morza. Jest proste i zdrowe, a w mojej wersji jeszcze zdrowsze, bo z brązowym ryżem, krewetkami i chudą kiełbasą. Warto wypróbować.
Jambalaya
- 1 łyżka oleju
- 2 małe cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 małe papryki
- 2 ząbki czosnku
- 150g chudej kiełbasy
- 160g ryżu brązowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sól
- 250g krewetek
1) W patelni z grubym dnem rozgrzać olej.
2) Dodać posiekane cebule, seler naciowy i pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć przez 5 minut.
3) Dodać posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę kiełbasę.
4) Podsmażyć, dodać ryż, pomidory, 1/2 szklanki wody i przyprawy.
5) Gotować pod przykryciem przez 35 minut, w razie potrzeby dolewając po trochu wodę.
6) Kilka minut przed końcem gotowania dodać krewetki.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 455 kcal