Jambalaya

Jambalaya

Zdjęcie - Jambalaya - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jambalaya - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jambalaya – sztandarowe danie kuchni kreolskiej. Właściwie rzadko można znależć dokładnie taki sam przepis na tą potrawę, bo wystepuje w wielu wersjach. Nieodłączną przyprawą jest tu chyba tylko tabasco. Danie przypomina trochę paellę, ale znaleźć się w niej może właściwie wszystko co mamy w lodówce. Nieskomplikowane, smaczne danie na każda okazje. Polecam!

SKŁADNIKI: 1 czerwona cebula

100 g selera naciowego

1 por

2 ząbki czosnku

125 g ryżu długoziarnistego (użyłam paraboiled)

1 duża pierś z kurczaka

300 g krewetek tygrysich (lub inne frutti di mare)

1/2 czerwonej papryki

1/2 zielonej papryki

1puszka pomidorów bez skóry

1 kabanos (lepsza byłaby chorizo, ale nie miałam)

500 bulionu drobiowego

1 łyżeczka tabasco

pieprz czarny cayenne,

papryka chilli,

sól do smaku

oliwa do smażenia

Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę, selera i por pokroić w plasterki. Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę, popieprzyć pieprzem cayenne. Krewetki dokładnie oczyścić. Ryż opłukać. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek, seler, por i zeszklić. Po chwili dodać pokrojonego kurczaka. Wszystko przesmażyć, dodać pokrojona na kawałki kiełbasę. Po chwili dodajemy pomidory i wlewamy bulion. Wymieszać i poddusić około 5 minut. Wrzucić ryż, paprykę i tabasco.Dusić pod przekryciem mieszając od czasu do czasu (około 20 minut).Dodać krewetki i dusić jeszcze przez chwilę. Ryż powinien wchłonąć cały sos, ale nie może być rozgotowany. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodka, ostrą i ewentualnie chilli. Zdjęcie - Jambalaya - Przepisy kulinarne ze zdjęciami pf button both Jambalaya

Kategorie przepisów