Jak zrobić puree z dyni?

Piękne dynie są jeszcze dostępne na lokalnych rynkach, ale nie ma co ukrywać, że to już końcówka. Jeśli jeszcze się załapiecie przygotujcie puree z dyni. W kolejnym wpisie wrzucę przepis na ciasto dyniowe z wykorzystaniem takiego puree. Można je poporcjować i zamrozić, przyda się do wypieków kiedy najdzie nas ochota a dyni już nie będzie :). Ja przygotowuję puree z dyni hokkaido, to odmiana, która najlepiej się do tego nadaje. Zawsze wychodzi idealne!

1 dynia hokkaido
- Dynie przekroić na pół, delikatnie łyżką lub z pomocą małego nożyka wyciągnąć gniazda nasienne. Pokroić na grubsze plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (aż miąższ będzie miękki).Najlepiej sprawdzić widelcem lub patyczkiem, jeśli dynia będzie miękka wyciągnąć i odstawić do wystudzenia, jeśli nie piec dalej.
- Obrać ze skórki, przełożyć do miski i zblendować. Jeśli puree jest zbyt rzadkie odsączyć je na gazie, jeśli zbyt gęste dodać odrobinę wody. Można je przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić poporcjowane w woreczkach.