Jak zrobić nutellę


Własna nutella domowa jest nie tylko zdrowsza od naszpikowanego chemią produktu ze sklepu ale ma również lepszy smak. Przygotowanie tego kremu jest przy tym bardzo proste i nie zajmuje więcej niż kilka minut. Można dowolnie regulować ilość orzechów laskowych i migdałów według upodobania, można zrezygnować całkowicie z migdałów jeśli ktoś woli czystą klasykę. Można również regulowac proporcje czekolady gorzkiej i mlecznej, przy zwiększaniu ilości czekolady mlecznej krem staje się mniej gęsty więc nie należy schodzić poniżej 70g czekolady gorzkiej. Jeśli postawicie na czekoladę mleczną należy zmniejszyć ilość cukru lub nawet całkowicie z niego zrezygnować.
- 90g orzechów laskowych
- 10g migdałów
- 180g mleka 3,2%
- 30g mleka w proszku
- 120g czekolady gorzkiej
- 30g czekolady mlecznej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki cukru pudru
Orzechy podprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 st około 15 minut. Mleko pełnotłuste i mleko w proszku wraz z miodem zagotować. Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień na minimalny i dodać czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia i zdjąć z ognia.
Gorące orzechy zawinąć dokładnie w ściereczkę i masując w dłoniach otrzeć ze skórki. Następnie zmiksować orzechy na wysokich obrotach w blenderze kilka minut do uzyskania kremu. Dodać mleko wraz z czekoladą i chwilę miksować aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Na koniec dodać cukier puder. Wyjąć, przełożyć do słoiczka i schłodzić lekko w lodówce.
Przechowywać maksymalnie 1 tydzień.
