Jak zrobić chipsy z jabłek

Jak zrobić chipsy z jabłek
Suszone jabłka to zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi sklepowe słodycze. Jabłka najlepiej suszyć w suszarce do warzyw i owoców, ale z powodzeniem można uzyskać ten sam efekt, susząc w piekarniku. Suszone jabłka sprawdzą się również, jako ozdoba na świątecznych stroikach i razem z suszonymi cytrusami w naturalny sposób ożywią świąteczne drzewka. Cytrusy tj. pomarańcze, mandarynki, limonki kroję w 0,5 cm. plasterki i rozkładam na papierze do pieczenia, który z kolei kładę na grzejnik. Cytrusy suszę 2-3 dni, kilkakrotnie obracając je w czasie suszenia. Nie tylko świetnie wyglądają, ale również wspaniale pachną. Z powodzeniem można je przechować do następnego roku :-)

Zdjęcie - Jak zrobić chipsy z jabłek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 2-3 jabłka umyte i pokrojone w plasterki o grubości ok. 4 mm.
  • sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy
  • 3/4 szkl. wody
  • cynamon do posypania
W małej miseczce mieszam wodę z sokiem, partiami dodaję plasterki jabłek i trzymam dwie minuty w roztworze. Po wyjęciu dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem, ewentualnie posypuję cynamonem. Jabłka piekę na kratce w temperaturze 120 stopni w funkcji termoobiegu ok. 40 min. z każdej strony. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiam chipsy na pół godziny. Podczas pieczenia należy sprawdzać, czy jabłka się nie przypiekają, plasterki cieniej pokrojone będą gotowe wcześniej. Suszone jabłka przechowuję w papierowej torebce. Smacznego :-)

Zdjęcie - Jak zrobić chipsy z jabłek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów