Jak zadowolić mężczyznę (kulinarnie) ?



Perfekcyjny stek - medium rare 150 g mięsa na stek np. polędwicy wołowej pieprz sól olej rzepakowy
Mięso na steki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ok. 30 minut przed ich przygotowaniem należy wyjąć je z lodówki. Mięso nacieramy z dwóch stron odrobiną oleju, pieprzem oraz solą, dzięki której utworzy się apetyczna skórka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy przez kilka minut. Kładziemy delikatnie stek na patelnię i nie przejmujemy się skwierczeniem i dymieniem. Smażymy mięso po półtorej minuty z każdej strony, ma być zarumienione i brązowe. Następnie przekładamy na blachę piekarnika na dokładnie 8 minut, aby mięso odpoczęło w wysokiej temperaturze. Po tym czasie wykładamy stek na talerz, polewamy oliwą w oliwek i dajemy odpocząć jeszcze chwilę. Stek nam się odwdzięczy puszczając przepyszny sok.

Ziemniaki myjemy i osuszamy. Kroimy je na 8 części, tworząc łódeczki. Wykładamy je na blachę, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 50 minut. Gotowe podajemy z ulubionym sosem.
Kukurydza z emulsją pietruszkową kolba kukurydzy garść pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytyrny sól, pieprz łyżeczka cukru
Do rondelka wlewamy wodę, słodzimy ją łyżeczką cukru i szczyptą soli. Kukurydzę kroimy na kilka części i gotujemy ok. 15 minut. Pietruszkę rwiemy na kawałki, zalewamy oliwą oliwek i sokiem z cytryny. Emulsją polewamy ugotowaną kukurydzę.
Tosia