Jajko sadzone w awokado

Podpatrzony kiedyś na jednej z zagranicznych stron pomysł na podaje jajka sadzonego zaistniał w mojej kuchni - myślę, że Wam się spodoba.
Jajko podałam z kaszą bulgur. Lekko, zdrowo i kolorowo. Moim zdaniem idealne danie podczas oczekiwania na wiosnę...
Jajko sadzone w awokado - Laura
SKŁADNIKI:
Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Z każdej połówki ściąć "piętkę", tak aby uzyskać rodzaj pierścienia i delikatnie obrać ze skórki.
Na patelni rozgrzać olej, każdy pierścień przełożyć na patelnię, do środka wbić jajo, oprószyć solą i smażyć do ścięcia białka (przykrycie patelni przyspieszy ścięcie). Białko, które "wypłynie" poza awokado, posiekać.
Piętki awokado zmiksować blenderem razem z czosnkiem.
Do kaszy dodać zmiksowane awokado, posiekane białka, wymieszać i doprawić do smaku.
Można posypać dowolną zieleniną: natka, kolendra lub szczypiorek.
Jajko podałam z kaszą bulgur. Lekko, zdrowo i kolorowo. Moim zdaniem idealne danie podczas oczekiwania na wiosnę...

SKŁADNIKI:
- 2 sztuki awokado
- 4 jajka
- sól, pieprz do smaku
- 3/4 szklanki drobnej kaszy bulgur
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju do smażenia

Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Z każdej połówki ściąć "piętkę", tak aby uzyskać rodzaj pierścienia i delikatnie obrać ze skórki.
Na patelni rozgrzać olej, każdy pierścień przełożyć na patelnię, do środka wbić jajo, oprószyć solą i smażyć do ścięcia białka (przykrycie patelni przyspieszy ścięcie). Białko, które "wypłynie" poza awokado, posiekać.
Piętki awokado zmiksować blenderem razem z czosnkiem.
Do kaszy dodać zmiksowane awokado, posiekane białka, wymieszać i doprawić do smaku.
Można posypać dowolną zieleniną: natka, kolendra lub szczypiorek.