Jajka zapiekane
Od dawna kusiło mnie, żeby spróbować tak zapieczonych jajek. Normalnie nie mam czasu, na takie śniadania ale w wakacje wreszcie udało mi się je zrobić. Jajka są przepyszne. Smakuja jak ...jajka, ale są niezwykle delikatne, po prostu wspaniałe. Pomysł pochodzi z książki M. Roux "Jajka"
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 10 g masła
-
sól, świeżo zmielony pieprz,
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 240 stopni. Śmietankę wlać do rondelka, zagotować. Do każdej foremki sufletowej wlać po 1 łyżce śmietanki, wbić 1 jajko, doprawić solą i pieprzem a na wierzchu ułożyć wiórki masła. Foremki ustawić w żaroodpornym naczyniu i wlać do niego tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez 10 - 15 minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne.
Smacznego:)