Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim

Zdjęcie - Jajka w sosie tatarskim  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisów świątecznych już po świętach dalszy ciąg :-), dzisiaj przepis na jajka w sosie tatarskim własnej roboty. Przystawka szybka, pyszna, świąteczna i ładnie prezentująca się na wielkanocnym stole, zachęcam do wypróbowania!

 Składniki:

  • 3-4 większe ogórki słodko - kwaśne (jeśli ktoś lubi mogą być kiszone)
  • 1 mały słoiczek marynowanych grzybków w occie
  • 1,5 cebuli
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 -3 łyżki majonezu
  • woda od grzybków
  • sól
  • keczup
  • pęczek szczypiorku

Jajka ugotować na twardo. Szczypiorek umyć i pokroić. Grzybki i ogórki pokroić w drobną kostkę, wrzucić na sitko. Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić aby zmiękła i puściła wodę, odcedzić z nadmiaru wody.

Śmietanę i majonez połączyć, wlać wodę od grzybków, wymieszać dokładnie Cebulę, grzybki i ogórki połączyć razem, wrzucić do śmietany i majonezu, wymieszać, doprawić solą według uznania.

Na półmisek wyłożyć sos tatarski, jajka przekroić na pół, ułożyć na sosie. Na każdym jajku zrobić kleks keczupu, posypać szczypiorkiem, gotowe!

Zdjęcie - Jajka w sosie tatarskim  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Zdjęcie - Jajka w sosie tatarskim  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów