Jajka w sosie koperkowym

Dzisiaj pomysł na szybki, bezmięsny obiad – jajka w sosie koperkowym. Bardzo proste, smaczne danie, które z pewnością ze smakiem zjedzą też dzieci. Takie jajka podaję z ziemniakami i marchewką, czasami dorzucam też zielony groszek. Tak nam smakuje najlepiej.

1 ½ szklanki rosołu drobiowego
½ szklanki śmietanki kremówki
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki drobno posiekanego koperku
sok z cytryny
sól, pieprz
4 jajka
- Rosół zagotować.
- Do śmietanki dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się rosołu, jednocześnie go mieszając. Dodać koperek, po szczypcie soli i pieprzu. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Jajka ugotować na twardo (patrz jak ugotować jajko na twardo – klik), obrać i
włożyć do sosu. W razie potrzeby bezpośrednio przed podaniem podgrzać.